Geen relatie varkenshouderij en meer longontsteking
Voor varkenshouders is dit goed nieuws, want waar het vorige onderzoek hier niet heel expliciet in was, blijkt uit dit tweede onderzoek dat varkenshouderijen geen negatieve impact hebben op de luchtwegen van bewoners rondom de varkenshouderijen. De varkenshouderij vormt dus geen verhoogd gezondheidsrisico voor omwonenden.
Ook voor de rundveehouderij is geen verband vastgesteld. Daarentegen hebben de onderzoekers wel geconstateerd dat rondom pluimveehouderijen er 119 extra gevallen van longontsteking zijn en bij geitenhouderijen 89 gevallen.
Er zijn in het onderzoek huisartsgegevens van 100.000 adressen vergeleken en ruim 1500 mensen hebben vragen ingevuld, waarbij ruim 200 extra gevallen van longontsteking aan het licht kwamen.
Politieke koevoet
Het onderzoek is gehouden in het oosten van Noord-Brabant en Noorden van Limburg. Dit betekent dat juist de Brabantse politiek dit, en het vorige rapport, niet kan gebruiken als politieke koevoet om de varkenshouderij in de provincie in te krimpen met wetgeving. „De uitspraken van de Raad van State, dat in het VGO-onderzoek geen algemeen aanvaarde wetenschappelijke conclusies staan dat de volksgezondheid in gevaar is, blijven staan”, geeft advocate Franca Damen aan.
Minder astma
Naast de risico’s noteerden de onderzoekers ook positieve effecten. Zo kwam er minder astma en allergieën voor. Waren de COPD-klachten en medicijngebruik weliswaar hoger rondom de veehouderijen, maar het aantal COPD patiënten was lager.
Daarnaast komen Hepatitis E-virus infecties en de resistente ESBL-bacteriën en Clostridium difficile komen net zo vaak voor bij mensen die dichtbij veehouderijen wonen als mensen die daar verder vandaan wonen.