POV wil de feiten voor eens en altijd op een rij
Het is wel duidelijk dat er geen verband bestaat tussen ziekteverwekkers in een varkenshouderij en de gezondheid van mensen in de omgeving. Het recente rapport ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (aanvullende studies)’, onderstreept dat nog eens duidelijk.
Accentverschuiving
De POV geeft haar verzet tegen de Wet veedichte gebieden niet op. „Omdat is gebleken dat de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van veehouderijen niet aangetoond kunnen worden, is het accent van de Wet veedichte gebieden verschoven van gezondheid naar ‘kwaliteit van de leefomgeving,” schrijft de POV: “Met andere woorden; de overheid wil linksom of rechtsom gewoon minder vee en minder veehouderijlocaties.”
Geen effect
Uit de studies gedaan in aanvulling op het eerste VGO-onderzoek, is het verband tussen ziekteverwekkers in een varkenshouderij en de gezondheid van mensen in de omgeving niet aangetoond. Hepatitis E infecties en de resistente ESBL-bacteriën en clostridium difficile komen in dezelfde frequentie voor bij bevolking die dichtbij en veraf van varkenshouderijen wonen. Onderzoekers verwachten geen effect dat deze ziekteverwekkers vanuit varkenshouderijen worden overgebracht. De Raad van State stelt dat het VGO-onderzoek geen aanleiding kan vormen om medewerking aan de vestiging of uitbreiding van een veehouderij te weigeren.
POV: zelf doen
Het RIVM stelde eerder dat er nog meer onderzoek nodig is. Nu is dat niet vreemd voor een organisatie die onderzoek als corebusiness heeft. De POV wil dat niet afwachten. Om de emotie van de ratio te scheiden zeggen Jansen en Douma van de POV: „Het wordt hoog tijd dat de feiten over varkenshouderijen en gezondheid voor eens en altijd boven tafel komen door onafhankelijk onderzoek. Daar gaan wij nu voor zorgen’, aldus Jansen en Douma.