Vion slacht voorlopig geen varkens in Rusland
Als Rusland de grenzen weer opent voor varkensvlees uit de EU zit Tönnies in elk geval dichter bij het vuur dan de Nederlandse exportslachterijen. Voor de ‘plaats’ in de '4xP' marketingmix best wel handig voor de Duitse varkensslachterij. Frans Stortelder, COO Pork-divisie van Vion, lijkt er niet van onder de indruk: „Wij voeren onze strategie voor de divisie Pork uit vanuit onze productiebedrijven in Nederland en Duitsland. Daarbij zijn voedselveiligheid, traceerbaarheid, diervriendelijkheid en toegang tot de internationale markten (wereldmarkt) de belangrijkste pijlers van ons beleid.”
Investeringen
Tönnies maakte recentelijk bekend in de slachterij in Rheda een behoorlijke efficiëntieslag gemaakt te hebben. Voor Stortelder geen opzienbarend feit: „Vion optimaliseert haar productieorganisatie ook voortdurend om in te kunnen spelen op internationale marktkansen. Onze productielocatie in Boxtel is optimaal afgestemd op de wensen en behoeften vanuit de diverse internationale deelmarkten.” Specifiek in de Apeldoornse productielocatie doet Vion momenteel investeringen om op kansen in de Aziatische markt in te spelen. De productielocatie in het Duitse Zeven daarentegen werd in maart 2017 gesloten. Frans Stortelder: „Thans investeren we in onze productielocatie in Emstek. Ook deze locatie stemmen we optimaal af op de internationale marktkansen.” In Emstek wordt de productiecapaciteit opgevoerd van 70.000 naar 80.000 dieren in de week.
'Valorisatie en Efficiency'
Over de Vion-strategie voor de verschillende internationale deelmarkten zegt Stortelder het volgende: „De strategie van Vion Pork is samen te vatten onder de term 'Valorisatie en Efficiency'. Vanuit de valorisatiestrategie speelt Vion optimaal in op de wensen en behoeften van de verschillende deelmarkten internationaal; vraag en aanbod van varkens worden hier optimaal met elkaar in balans gebracht. We benadrukten dat onlangs nog met de introductie van Good Farming Balance. Ook op het gebied van efficiency zijn de laatste jaren door VION belangrijke stappen gezet.”
Kostprijs
Recentelijk introduceerde VION het Good Farming Balance concept op het bedrijf in Boxtel. Volgens Stortelder hebben de bezoekers toen met hun eigen ogen kunnen zien hoe het bedrijf omgaat met schaalgrootte en capaciteitsbenutting, factoren die van invloed zijn op de kostprijs. „Maar," zo betuigt Stortelder „de doorgevoerde efficiencyverhoging heeft een evenzo grote - zij het niet grotere - impact op onze kostprijs."