NH3 Coalitie eist gefundeerd ammoniakbeleid
Uit dit onderzoek van Hanekamp, Crok en Briggs bleek begin dit jaar dat het ammoniakbeleid in Nederland niet effectief is, aldus de zogeheten ammoniakcoalitie. Die wordt gevormd door de Nederlandse melkveehoudersvakbond (NMV), de vakbond van pluimveehouders NVP, de varkenshoudersvakbond NVV en de Dutch Dairy Board.
Veehouders hebben desondanks de afgelopen jaren al wel tientallen miljoenen moeten investeren in milieumaatregelen. "Naar nu blijkt, op basis van ondeugdelijke berekeningen en metingen", zegt woordvoerster Henny Verhoeven van de NH3 Coalitie.
'Niet wetenschappelijk'
Gedeputeerde Johan van den Hout en andere Statenleden deden het onderzoek af als 'niet wetenschappelijk', volgens de coalitie. Recent heeft echter een internationale groep wetenschappers zich erover gebogen en in die 'peer review' houden de bevindingen stand. Daarmee is de wetenschappelijke juistheid van de methoden en conclusies aangetoond, stelt de coalitie.
Uit dat onderzoek blijkt dat de ammoniakconcentratie in de lucht tussen de 20 en 30 procent lager is dan tot nu toe werd aangenomen. Daarnaast zijn er duidelijke aanwijzingen dat de rol van andere bronnen dan de landbouw veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen.
'Buiten proporties'
De maatregelen die de provincie voorstelt zijn dan ook buiten proporties, vindt de NH3 Coalitie. Honderden veehouders zullen noodgedwongen moeten stoppen, failliet gaan, of met hun inkomen onder de bijstandsnorm komen door de verplichte investeringen.
De NH3 Coalitie wil daarom dat er nieuw beleid komt, dat gebaseerd is op gefundeerde metingen in plaats van op aannames en berekeningen. Onderdeel daarvan is een beter meetnetwerk, maar ook een grondige analyse van de bronnen.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ingrid Sweers, Agrio archief