FAO publiceert nieuwe handleiding Afrikaanse varkenspest
Het doel van de handleiding is om dierenartsen, para-professionals en laboratoriumdiagnostici te voorzien van de informatie die ze nodig hebben om snel een diagnose te maken en te reageren op een uitbraak of geval van Afrikaanse varkenspest.
Met een extreem hoog potentieel voor grensoverschrijdende verspreiding wordt de ziekte vandaag beschouwd als endemisch in de Sahara, Sardinië (Italië) en delen van de Kaukasus en Oost-Europa.
Elk land in gevaar
De Afrikaanse varkenspest kan uit de gebieden worden verspreid, samen met de grensoverschrijdende bewegingen van individuen, varkensproducten, fomieten (dit is een object of substantie die pathogenen kan dragen en overbrengen) en besmette wilde zwijnen.
Elk land met een varkenssector is in gevaar; dat geldt ook voor Nederland. De kleine minder ontwikkelde varkenshouderijen, gekenmerkt door lage biosecurity, zijn bijzonder kwetsbaar.
Acties op boerderijniveau
De handleiding bevat algemene informatie over de ziekte en de oorzaken ervan, waaronder epidemiologie, transmissiewegen en geografische verdeling. Het volgt vervolgens chronologisch met de detectie en diagnose van ASF, van velddiagnose (klinische tekenen, postmortem bevindingen en differentiële diagnose) tot laboratoriumbevestiging.
Ook staan er in de handleiding onmiddellijke acties die nodig zijn op het boerderijniveau wanneer een uitbraak vermoed wordt.