Fosfaatreductieregeling douceurtje voor varkenshouders
De bedoeling van de regeling is een éénmalige inspanning te verrichten om 1 miljoen kilo fosfaat te reduceren via mengvoeders. „Onder de berekeningen van de aanvoer van fosfor via mengvoeders tellen bijvoorbeeld enkelvoudige grondstoffen, zoals ccm, niet mee,” Dat vertelt voeradviseur Sander Donkers van ForFarmers. Hij komt veelal op vleesvarkensbedrijven. Dezer dagen is hij druk om met de rekentool de berekeningen voor de fosforaanvoer op de bedrijven in 2016 en 2017 te maken.
Al minder fosfor door convenant
De kans is groot dat ForFarmers-afnemers vrij gemakkelijk de besparing van fosfor via het voerspoor 2017 t.o.v. 2016 realiseren. ForFarmers was, al voor de regeling, langere tijd bezig met het reduceren van fosfor in het voer. Daardoor zitten ze met name in ons vleesvarkensvoer al een stuk lager in fosfor. Volgens Sander Donkers gaat dat om enkele procenten. „Dat heeft alles te maken met het convenant dat de mengvoerindustrie afsloot om via het voerspoor de totale hoeveelheid af te zetten fosfaat in de mest te verminderen.” In de pluimveehouderij ligt die situatie overigens heel anders. Daar wordt een aanzienlijk deel van de mest verbrand.
Afnemers gestimuleerd
ForFarmers heeft de afnemers gestimuleerd om deel te nemen, gezien ook de kans op succesvolle deelname aan de regeling. Voor vleesvarkensbedrijven heeft dit meeste effecten. Neem als voorbeeld een bedrijf van 1800 vleesvarkens en een fosfaatreductie van 15 procent. Dit kan al een voordeel opleveren van een kleine 10.000 euro volgens Donkers: „Maar Oook zeugenhouders meldden zich aan. Die kunnen vrij gemakkelijk met een besparing van 100 kg fosfor in het rantsoen zo’n 450 euro incasseren. En zoiets realiseer je al gauw,” aldus Donkers. Het is al voor bedrijven interessant om deel te nemen bij een minimale eis van 100 kg fosfor. De varkenshouderij heeft volgens hem al grote slagen gemaakt in de vermindering van de fosfaatproductie. “Maar je kunt zoiets niet ongestraft terugbrengen. De dierprestaties mogen er nooit en te nimmer onder leiden.”
Doceurtje
De uiteindelijke bedoeling van de fosfaatreductieregeling is individuele varkenshouders te prikkelen de fosfaatefficiëntie te verbeteren. De mengvoerindustrie pakte de handschoen dus voor hen op. Binnenkort zal via de POV bekend worden of en in hoeverre de regeling overtekend is. Er is namelijk grote belangstelling voor dit douceurtje, waarvoor de individuele varkenshouder eigenlijk maar weinig voor hoeft te doen.