NRC beticht NVWA van doofpotstrategie in slachthuizen
De onderzoeksjournalist constateert dat de overheid als hoeder van de voedselveiligheid en dierenwelzijn slecht functioneert. Die constatering doet hij op basis van gesprekken met betrokken, beschikbaar gesteld beeldmateriaal van misstanden, e-mails van de NVWA en een vertrouwelijk, openbaar gemaakt rapport. Hierin zijn passages onleesbaar gemaakt. Het gaat daarbij om zaken uit 2013, 2014 en 2015 die uit de openbaarheid gehouden zouden zijn.
Misstanden 2013
De Gelderse Dierenarts T.B. die in 2013 in verschillende slachterijen misstanden filmde en meldde, werd na zijn meldingen steeds overgeplaatst. Hij maakte mee in 2013 dat slecht verdoofde geiten, kreupele en zieke varkens toch geslacht werden. T.D. constateerde in één van de slachterijen dat zowel de twee NVWA-dierenartsen die de dieren voor de slacht controleren als de keurmeester, die het vlees moet afkeuren, niets deden met de gebreken.
Valvlees
T.D. meldde zijn bevindingen bij zijn superieuren. Die noemden zijn rapportage ‘volstrekt ongewenst’ en dat hij ‘moet stoppen’. Na elke melding werd hij vervolgens overgeplaatst. Toch werd er in 2013 mede door toedoen van de projectgroep waarin de dierenarts zit, 30 miljoen gepompt in een verbeterplan. In 2014 legt de dierenarts vast dat kippenvlees dat van de slachtband op de grond valt toch verwerkt wordt. Opnieuw verandert er niets. De dierarts heeft niets aan zijn gelijk en zit sinds begin dit jaar thuis.
Zichtbare verbeteringen
Het ministerie van EZ meldde in mei evenwel dat de resultaten van de genomen maatregelen op meerdere terreinen duidelijk zichtbaar zijn. Zo is de naleving bij varkens- en runderslachterijen op hygiënisch werken en dierenwelzijn flink gestegen. Hoewel in de naleving bij pluimveeslachterijen ook stappen zijn gezet, en de verontreiniging op het vlees minder is, blijft bij deze bedrijven nog aandacht nodig voor procesbeheersing en dierenwelzijn.
Reactie NVWA
“(…) Het gaat om „uitwassen”. Het zijn oudere beelden en het toezicht op slachthuizen is inmiddels verbeterd”, aldus Jan Meijer, als hoofdinspecteur Veterinair en Import verantwoordelijk voor het toezicht op slachthuizen in reactie op het artikel in NRC Handelsblad.
De NVWA zegt de meldingen van deze dierenarts wel degelijk te hebben opgepakt: „De meldingen waren een belangrijke aanleiding voor het verbeterplan dat de NVWA in 2013 heeft opgesteld en waarmee de Tweede Kamer begin 2014 heeft ingestemd. Belangrijk onderdeel van dit verbeterplan was het aanscherpen van het toezicht in slachthuizen. In 2014 startte de NVWA met deze manier van controleren. Sindsdien is sprake van een verbetering in de naleving van wet- en regelgeving bij slachthuizen. Dat is ook te zien in de rapportage van januari 2017 (naleefmonitor roodvleesslachthuizen 2014-2016) en in de rapportage van februari 2017 (naleefmonitor pluimveeslachthuizen 2015-2016)."