Inseminatiemonitor als maatgever voor varkensaanbod
In de varkenssector is behoefte aan een prognose van het aanbod van biggen en slachtvarkens. Een eventuele toe- of afname van het aantal biggen en slachtvarkens voelen slachterijen en veevoerbedrijven direct in hun omzet.
Aanbod stijgt tot oktober
Het aanbod aan biggen en slachtvarkens vertoont sinds begin 2016 een stijgende lijn. Het slachtvarkensaanbod zal tot oktober 2017 naar verwachting nog stijgen met 2 procent ten opzichte van het aanbod in juni. De monitor zoals die werd ontwikkeld houdt het verloop bij van het aantal inseminaties bij varkens. De aantallen inseminaties geven een prognose van het aanbod van biggen over circa zes maanden en van slachtvarkens over circa 10 maanden.
De aantallen worden per vier weken opgevraagd bij de vijf Nederlandse KI-bedrijven (kunstmatige inseminatie) en vertaald in een trend ten opzichte van 2014. Er is sprake van een duidelijk seizoenpatroon in inseminaties. Hiervoor wordt gecorrigeerd om de nadruk te leggen op afwijkingen van het verwachte aanbod.
Wageningen vraagt input
Het instrument is nog in ontwikkeling. Zo wordt er bijvoorbeeld nog niet gecorrigeerd voor de autonome groei in zeugproductiviteit (per inseminatie stijgt het aantal geboren en afgeleverde biggen). Om de bruikbaarheid van de Inseminatiemonitor te optimaliseren, wordt input vanuit de varkenssector op prijs gesteld. Hiervoor kunnen belangstellenden contact opnemen met Robert Hoste, econoom Varkensproductie bij Wageningen Economic Research.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Tekst: Wageningen Economic Research
Beeld: Susan Rexwinkel