Kwart bloeddonoren heeft antistoffen Hepatitis E varkensvirus
De bloedbank heeft daarom besloten dat bloeddonoren vanaf maandag worden getest op het Hepatitis E-virus, dat vooral afkomstig is van varkens. De extra test komt er op advies van humane en veterinaire artsen aan demissionair minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid).
Een donor die positief test op Hepatitis E mag drie maanden geen bloed geven. Het afgenomen bloed wordt vernietigd.
Varkens
Deskundigen zien varkens als belangrijkste bron van Hepatitis E. Ruim driekwart draagt het virus bij zich zonder ziek te worden. Varkens kunnen het wel doorgeven, ook aan mensen. Gezonde mensen worden daar ook niet ziek van. Maar oudere of zieke mensen en zwangere vrouwen kunnen er wel last van krijgen. Zonder complicaties verdwijnt het virus na een maand.
Mensen raken waarschijnlijk besmet door het eten van rauw of onvoldoende verhit varkensvlees en vooral leverproducten. Er zijn ook vermoedens dat via varkensmest op het land mensen besmet kunnen raken, omdat juist in mest en urine het virus voor komt. Dit is echter nooit door een wetenschappelijk onderzoek bevestigd, want er zijn nog veel vragen omtrent de besmettingsroute.
Varkenshouders
Varkenshouders lopen volgens onderzoekers een verhoogd risico. Echter, uit een Zweeds onderzoek komt naar voren dat er geen statische verschil in de aanwezigheid van antistoffen is tussen varkenshouders en een controle groep. Dertien procent van de varkenshouders was besmet; tegen 9,3 procent van de controle groep.
Of de besmette mensen ook daadwerkelijk besmet zijn door varkens, blijft ook nog een vraag, maar alle onderzoeken wijzen wel in die richting. De virussen bij varkens en mensen vertonen namelijk veel gelijkenissen.
Wereldwijde onderzoeken
Al een aantal jaren wordt gewaarschuwd tegen Hepatitis E in de varkenshouderij. Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar Hepatitis E in relatie tot varkens. In de derde en tweede wereldlanden komt het veelvuldig onder varkens voor, maar ook in Europa. In Nederland is volgens de WUR 71,5 procent met het virus besmet.
Van die vier genotypen zijn er twee van mens-tot- mens overdraagbaar en twee komen voor op varkens en zijn overdraagbaar op mensen. Was tot voor kort genotype 3 aanwezig in Europa, sinds een aantal jaren ook genotype 4 aanwezig. Onder meer in België, Nederland en Duitsland. Hepatitis is dus in opmars.
In het Verenigd Koninkrijk lijkt echter dat de Hepatitis E virussen gevonden in mensen niet afkomstig zijn van varkens. Verder onderzoek is nodig om de precieze bron en besmettingsroute van het virus in kaart te brengen.