Nederlands digitaal supervarken in Hollywood-filmrol
Het filmvarken komt uit de koker van een Nederlander, visuel effects-grootheid Erik-Jan de Boer. Erik-Jan werkt vanuit Hollywood. Genetisch gemanipuleerd is ie, zwaar en een enorm gevaarte. Langverwacht, omdat het digitale supervarken luid bejubeld is door critici die de avonturenfilm al zagen.
Geweldige smaak
In deze ‘abonneefilm’ zien we de vriendschap tussen dit genetisch gemanipuleerde varken en Mija, een Koreaans plattelandsmeisje. Zij bracht Okja grootbracht. Omdat het dier zo bijzonder is – zijn geweldige smaak en milieuvriendelijke kenmerken zouden een revolutie voor de veehouderij zijn – wil een multinational Okja ontvoeren. Het supervarken belandt in de drukte van de grote mensenwereld, maar vooral verstrikt in een web van commerciële hebzucht en dierenactivisme. Kortom, hij moet maar snel naar zijn leventje met Mija terug.
Uitstekende computeranimatie
De Boer maakte niet één varken, maar 25. Groot, klein, licht, zwaar en soms maar als een ‘stukje’ varken, als dat lichaamsdeel als computeranimatie in beeld moest verschijnen. Dat lukte prima, zo moeten we geloven van de genoemde critici. Dat geldt ook voor de interactie tussen dier en meisje. De Boer: ,,In dit verhaal is het cruciaal dat de relatie tussen Okja en het meisje Mija geloofwaardig is. Als dat niet uit de verf komt, werkt de hele film niet.”
Exclusief
Okja heeft niet alleen bewondering opgeleverd, maar ook rellen. Tijdens de wereldpremière op het filmfestival van Cannes liepen mensen boos de bioscoop uit toen een Netflixlogo in beeld verscheen. Duidelijk was namelijk dat Okja niet in de bioscopen zou verschijnen, maar exclusief voor Netflixabonnees is.
Bron: Metro