EU-akkoord biologische landbouw komt op de valreep
Over twee dagen eindigt het Maltese voorzitterschap van de Europese lidstaten. Op de valreep heeft Malta nog een akkoord kunnen sluiten met de Europese Commissie en het Europees Parlement - als het dossier aan de nieuwe voorzitter Estland had moeten worden doorgegeven, zou dat tot nog meer vertraging hebben geleid.
Compromisvoorstellen
Aan de basis van het akkoord liggen een paar compromisvoorstellen van de Europese Commissie. Eerst vond die bijvoorbeeld dat in biologische gewassen geen resten van gewasbeschermingsmiddelen te vinden mogen zijn, maar dat punt heeft de Commissie nu afgezwakt. Nu stelde landbouwcommissaris Hogan voor om drie jaar na de inwerkingreding van de nieuwe regels een rapport uitbrengt over waar in de keten verontreiniging optreedt. Op grond van dat rapport bekijkt de Commissie of er maatregelen moeten worden genomen. Wel worden biologische boeren nu geacht om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen om te zorgen dat hun gewassen gevrijwaard blijven van de middelen die hun gangbare buren gebruiken.
Boeren kunnen gangbare en biologische landbouw op één bedrijf blijven combineren. Ze moeten daarbij hun gangbare en biologische productie geheel gescheiden houden, om besmetting en fraude te voorkomen.
Het nieuwe akkoord moet zorgen voor uniforme, eenvoudige regels voor biolandbouw in de EU. Boeren hoeven daarmee geen oneerlijke concurrentie van over de grens te vrezen en consumenten krijgen meer vertrouwen in de producten. Ook import van buiten de EU zal aan de voorwaarden moeten voldoen om als biologisch gekenmerkt te worden. „Nu zijn er 64 verschillende standaarden voor import van biologische producten", vertelde EU-parlementslid Martin Haüsling. „Met dit akkoord wordt dat er één."
Verdere stappen
Het akkoord moet nog worden bekrachtigd door de Speciale Commissie voor Agricultuur (SCA), waarin landbouwambtenaren van alle lidstaten zitten, en door het Europees Parlement. Als dat gebeurd is, zal het nieuwe akkoord op 1 juli 2020 van kracht worden.
Staatssecretaris Van Dam heeft eerder aangegeven dat hij nog een oplossing wilde zien voor enkele regels in het voorstel van de Commissie. Daar ging het onder andere om de verplichting voor voorzorgmaatregelen om besmetting te voorkomen en het maximumaantal van 3000 legkippen in een pluimveestal. Het is nog niet bekend of het bereikte compromis aan deze bezwaren tegemoetkomt.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Susan Rexwinkel, Ellen Meinen