Varkens KI Twenthe staakt medewerking aan inseminatiemonitor
Varkenshouders waren al ongerust over de boodschap uit Wageningen. Zij vinden dat kennis over dit soort marktrelevante informatie bij de POV thuishoort. „Nu hebben we de kans door moderne technologie om als kleine jongens in het grote geheel een voorsprong te nemen!” Dus de POV moet die handschoen oppakken.” Dat zijn zo wat reacties op Pig Business.nl: „We kunnen we net zo goed onze boekhouding op tafel gooien. Nu de slachterijen onze managementgegevens niet meer krijgen, willen ze 't op deze manier in beeld brengen. K.i.- organisaties u bent gewaarschuwd!”
Afhaken
Varkens KI Twenthe heeft besloten geen verkoopgegeven meer te leveren. Over de redenen doen ze geen uitspraak. Programmaleider Robert Hoste (Wageningen Economic Research) bevestigt het bericht. Maar, we gaan wel door." Klasse KI, Preferent KI en Topigs Norvin blijven gegevens aanleveren. Directeur Jean-Marie van Oort van Topigs Norsvin, zegt over de inseminatiemonitor: „Wij willen met zijn allen toch juist meer transparantie in de keten? Het gaat, als het soepel verloopt, om inzicht qua productie-aantallen. En dat zal nog een zeer grofmazig systeem zijn. Wellicht kunnen we een dip in het aanbod voorspellen, maar de afzet bepaalt de prijs. En er zijn veel factoren bepalen die afzet bepalen. De spermaverkoop verbijzonderen we niet en we beschikken zelfs niet over de gegevens van de concurrentie.”
Addertje onder gras?
Marketingtechnisch is onverstandig meer te produceren dan een programma in (deel)markt vraagt. Zit er dan een adder onder het gras? Worden straks de totalen van de spermaverkoop binnne programma's toch doorgegeven (verbijzonderen) en wat gebeurt er wanneer ze in verkeerde handen vallen? Dan zou externe sturing bepaalde marktconcepten zeker kunnen beperken of juist stimuleren. Individuele varkenshouder hebben hierop geen invloed. De POV zou hier via normale besluitvorming een rol in kunnen spelen.