Inseminatiemonitor had beter bottom up ontwikkeld kunnen worden
Hij is een overtuigd tegenstander van dat Wageningen Economic Research dit onderzoekproject voert en de inseminatiemonitor ontwikkelt. „Let wel; ik zeg alles op persoonlijke titel. Ik zie Wageningen als een R&D-bedrijf, dat zich op onderzoek moet richten en niet op commerciële activiteiten als deze. Naar mijn beleving mist ‘Wageningen’ een stukje in de ontwikkelingen in de varkenshouderij sinds het Productschap werd opgeheven.”
Opdrachtgever
De varkenshouder doelt erop de inseminatiemonitor top down wordt ontwikkeld. „En die opdrachtgever beheert en beheerst straks het systeem, terwijl het om gegevens van de varkenshouders gaat. Voor zover ik weet zijn noch NVV, nog LTO-Varkenshouderij noch de PVO benaderd over het ontwikkelen van dit voorspellingsmodel. Terwijl de POV tegenwoordig toch wel degelijk belangenbehartiger in de sector is. Als varkenshouders zoiets willen, moet iemand de opdracht tot ontwikkeling geven namens hen. Als varkenshouders behoefte hebben aan zoiets, kunnen ze dat bij de POV inbrengen. En dan gaat de POV dat wel - laten - ontwikkelen. Maar wel via een standaard besluitvorming.” Volgens Van Gemert bestaat het risico bij een verbijzondering van de soorten inseminaties, dat slachterijen een kans geboden wordt om de productie te sturen door op toeslagen te korten.
Gegevensopslag
Lector Precision Livestock Farming Lenny van Erp van de Has Hogeschool vindt dat varkenshouder Van Gemert best wel een punt maakt. „Het gaat hier nog niet om Big Data. Maar die kant kan het op gaan. Ik zou het wel bijzonder vinden dat in zo’n geval een onderzoekinstituut vanuit haar functie een rol speelt in het opslaan van gegevens. Je moet goede afspraken maken wie eigenaar is van de gegevens; wie er wat mee mag doen en ook goed weten waar de data worden opgeslagen. Dat mankeert er nogal eens aan, want dit zijn totaal nieuwe ontwikkelingen.”
Geen bedreiging
Stefan Derks van Klasse KI geeft als reactie. „Wij blijven gegevens omtrent de verkochte doses leveren. We zien daar geen risico’s in. Je moet je realiseren dat de afzetmarkt bepalend is voor de varkensprijs. Wat er verder in de EU gebeurt heeft meer effect op de prijszetting dan kennis over de verwachte productie in ons land op basis van verkochte doses. We zien een voorspelling omtrent aantallen biggen en vleesvarkens als een kans, niet als een bedreiging. Ook meer zicht op de geïnsemineerde zeugen zou wenselijk zijn. Ook voor een individuele varkenshouder is het belangrijk om te weten hoe de markt zich qua aantallen ontwikkelt.”