Varkenshoff: de eerste overdekte uitlooptuin voor varkens
Zoon en potentieel opvolger Niels Noordman werkte graag mee aan opnamen voor RTL4 om te laten zien hoe de varkens gehouden worden in een tuinachtige omgeving:,Dit is een mooie kans om te laten zien waarom wij het hier zo doen. Het is zo belangrijk burgers te informeren over ons werk. Veel mensen weten zo weinig over de varkenshouderij. Veel kritiek die je hoort is te wijten aan onwetendheid.” Zijn vader Herbert (‘Ik hoef niet zo nodig in beeld’) is het daar mee eens; ,Laat ze maar het eerlijke verhaal in beeld brengen”.
Tuinachtige omgeving
Op de recentelijk gebouwde ‘Varkenshoff’ lopen sinds kort de eerste zeugen met biggen rond in een tuinachtige omgeving. Herbert is er best trots op, ook al zal deze stal met onder meer ontvangst- en vergaderruimte pas na de zomer helemaal klaar zijn. ,,We zijn graag innovatief bezig, zoeken naar een nieuwe wijze van varkens houden. Dit concept Varkenshoff is nieuw in Nederland en gericht op de natuurlijke behoeftes van varkens. Eigenlijk kunnen de dieren binnen doen wat ze buiten zouden willen doen. Ze kunnen vreten van de kruiden en struiken langs de hokken. De dieren blijven ook in leefgroepen bij elkaar. Met 20 zeugen en biggen is dit qua aantallen relatief bescheiden. Bij onze gesloten Veldhoek Porc gaat het om 400 zeugen en 4.000 vleesvarkens met Beter Leven 1 ster. Of de Varkenshoff ook sterrenvlees wordt? Daar zijn we nog niet eens serieus mee bezig geweest. Een ster moet makkelijk haalbaar zijn, misschien wel 3 sterren. Voor de afzet denken we trouwens eerder aan het zelf gaan vermarkten van het vlees.”
Basis in orde
Niels Noordman's echtgenote, Annemarie, ook geïnterviewd, is blij met de tv-aandacht voor Varkenshoff, maar benadrukt dat Veldhoek Porc voor het bedrijf belangrijker is. Hun werkwijze als voorlopers mag in ieder geval niet gezien mag worden als veroordeling van de collega-varkenshouders, zo benadrukt ze. ,,Elke keuze die je maakt als varkenshoudster moet echt bij je passen. Ieder doet het ook op zijn eigen manier. Zo’n innovatieve nieuwe afdeling kan alleen maar als je basis in orde is.”
Herkomst voedsel
Erik Back, veehouder in Lutten en mede-initiatiefnemer van Foodmakers komt een kijkje nemen bij de opnames in Lemelerveld. Voor de zomer van 2016 sprak hij met Henk Bout van mediaproductiebedrijf United. ,,Henk vertelde dat hij zich vaak afvroeg waar zijn voedsel precies vandaan komt. In de supermarkt kocht hij altijd de duurste eieren, maar hij wist eigenlijk helemaal niet of dat het beste was. Na de vakantie zijn we vorig jaar serieus met de voorbereidingen van Foodmakers begonnen. Dat moest een onafhankelijk online kanaal en tv-programma worden waarin we het verhaal van boer tot bord laten zien.”
Platvorm foodmakers
Foodmakers is geen voorlichtings- of reclameprogramma voor de landbouw, zo stelt Back. ,,We geven een objectief beeld van de sector. Dat kan soms lastig zijn, want je praat over zaken waar iedereen een eigen mening over heeft. We laten dus de keuzes zien die boeren maken, maar zeggen er niet bij of die nu goed of fout zijn. Afgelopen maanden met de uitzending van de zondagse programma’s op RTL4 was maar het begin. Na de zomer zullen we zeker met meer nieuws komen over verdere uitbreiding van het platform Foodmakers.” De eerste tv-uitzendingen van Foodmakers zijn volgens Back in ieder geval ‘boven verwachting’ bekeken.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen