10 procent minder eiwit in voer en toch harder groeien
Doel van het onderzoek op proefbedrijf De Raamloop van MS Schippers was om te kijken of HyCare-varkens (1.274 stuks) met een minder luxe voer (-10% eiwit) even goed presteren als referentievarkens (1.291 stuks) met een luxer voer. Wat bleek? De daggroei van de luxe gevoerde referentievarkens was 894 gram. De Hy-Care varkens lieten een daggroei zien van 907 gram.
Verbluffende resultaat
Het antibioticagebruik bij de betreffende HyCare-varkens was lager 0,3 (4,8) dierdagdoses. De uitval was 0,4 (1,9) procent. De voederconversie lag iets 2,64 (2.55). Divisiemanager Varkenshouderij Mart Smolders presenteerde deze cijfers tijdens een persbijeenkomst vanwege de her-ingebruikname van de proefstal. Dat minder luxe voer bij deze meer dan normaal hygiënisch gehouden varkens tot dit verbluffende resultaat leidt verklaar Smolders als volgt: „De metabolische processen in de vorming van lichaamseiwitten uit vrije aminozuren en omgekeerd verlopen bij HyCare-varkens efficiënter dankzij de lage infectiedruk. Met hoog gezonde vleesvarkens kun je met minder luxe voer toch fatsoenlijke technische resultaten halen.”
Focussen op hygiëne
De ambitie van het Bladelse bedrijf is om door een goed management en meer dan gebruikelijke hygiënemaatregelen infecties buiten de stal te houden. MS Schippers’ doel is een varkenshouderij zonder antibiotica en vermindering van het aantal vaccinaties. Smolders: „ Willen we Duitsland-waardige biggen blijven leveren, dan zal de behoefte aan vaccinaties in Nederland alleen maar toenemen: er zijn opkomende ziektes en die zorgen dat de kostprijs voor medische handelingen alleen maar blijft toenemen.” Varkenshouders zouden volgens Smolders het belang van goede hygiëne beter tussen de oren moeten hebben: „Als je een varkenshouder bij gezondheidsproblemen de keuze geeft tussen een potje met medicamenten en intensief handenwassen en andere hygiënemaatregelen? Dan kiest hij voor de eerste optie.”
Boerenverstand gebruiken
Nederland telt nu vijf bedrijven die volgens het HyCare-concept werken. Smolders: „Het is een systeem waarbij je vooral je boerenverstand moet gebruiken. Dus zoals het vroeger in de lessen op school behandeld werd in het handboek Varkenshouderij. De schaalvergroting en de aandacht voor hygiëne heeft niet met elkaar in de pas gelopen. Dat willen we herstellen.” De High-Care vleesvarkens in het onderzoek bleken ruim 90 procent minder antibiotica nodig te hebben. Daarnaast waren ze serologisch negatief voor Influenza, Mycoplasma, Circo en Salmonella. Dat gold met uitzondering van Influenza niet voor de referentiegroep.