Brabantse plannen gaan door
Dat twitterde ZLTO vakgroepvoorzitter en legpluimveehouder Hugo Bens om 00:29 uur. In de ochtend en middag waren ongeveer 600 boeren en medestanders in en bij het provinciehuis in 's Hertogenbosch. Het marathondebat duurde meer dan 12 uur met een groot aantal insprekers. Frank Rooijakkers sprak als legpluimveehouder in. De laatste maanden lieten veehouders massaal van zich horen in de media en op social media. Namens de jonge boeren overhandigde Henri van de Boomen een petitie. Het mocht niet baten.
Triest
„Een hele trieste uitslag", zegt Hugo Bens die tot de laatste minuut aanwezig was. „Ik kreeg er kippenvel van. Triest dat er niet geluisterd wordt naar de belangen van boeren. Dit is partijpolitiek en niet gebaseerd op feiten", vertelde de vakgroepvoorzitter. Het CDA diende nog voor motie in met een overgangsregeling maar die werd ook afgewezen.
Hennie de Haan, voorzitter NVP, spreekt van een unlevel playing field. „Hoe is het mogelijk om concurrerend te produceren als de kostprijs door overheidshandelen steeds hoger wordt?"
Strategie bepalen
„Deze uitslag geeft aan dat het politiek speelveld blijvend veranderd is, niet alleen voor Brabant", zegt Hugo Bens. „De vraag is welke strategie we gaan voeren. We beraden ons nu op juridische stappen."
Het beleid is aangenomen ondanks dat er veel kritiek is in de Staten. De invulling van het beleid is onvoldoende. Voor jonge en oude boeren wordt de regeling iets versoepeld en een aantal biologische bedrijven zijn vrijgesteld van investeringen. Die maatregelen zijn nog niet concreet.
Ingang per direct
Het pakket aan maatregelen in een notendop:
- Stallen van vijftien jaar of ouder voor varkens, kippen en geiten moeten uiterlijk 2022 voorzien zijn van de nieuwste technieken die de uitstoot van ammoniak verminderen.
- Stallen van twintig jaar of ouder voor koeien en vleeskalveren moeten uiterlijk 2022 voorzien zijn van de nieuwste technieken die de uitstoot van ammoniak verminderen.
- Bedrijven met varkens, kippen, geiten en vleeskalveren in Midden- en Oost-Brabant die willen uitbreiden, moeten eerst elders in de omgeving elf vierkante meter oude stallen afbreken voordat ze zelf tien vierkante meter nieuwe stal mogen realiseren. De kosten van dit zogeheten ‘stalderen’ komen volledig voor rekening van de ontwikkelaar. Provincie wil hier een monopolie realiseren om de kosten te beperken.
- De lat van de zogeheten Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij gaat verder omhoog, naar 7,25. Dat betekent dat bedrijfsontwikkeling voor pluimveehouders, kalverhouders en melkveehouders niet of nauwelijks meer mogelijk is.