Onverdoofd castreren doet Varkens in Nood pijn
1 januari 2019 is de beoogde datum om het chirurgisch castreren te beëindigen. In Frankrijk en België lijkt de sector actiever met dit onderwerp bezig te zijn dan in ons land. In de Duitse wetgeving staat al dat er vanaf 1 januari 2019 geen big meer onverdoofd gecastreerd mag worden. Echter de slachterijen Tonnies en Westfleisch, lijken moeite hebben met de afzet van berenvlees. De vraag is hoelang er nog draagvalk blijft voor niet casteren als je het berenvlees niet kwijt kunt als producent.
Voorop lopen
Nederland loopt met 30-40 procent gecastreerde beren voorop in de EU, maar de recente Duitse prijsaanpassingen bedreigen nu de omzet van Nederlandse berenmesters. Volgens Frederieke Schouten, woordvoerder van Varkens in Nood, is er weinig aandacht voor dit onderwerp in de pers en de politiek: „Oorzaak is dat we hiermee in Nederland voorop lopen. Dat, terwijl hierover toch een EU-rapport verscheen, wat weggemoffeld lijkt. Wij vinden dat dit onderwerp in de EU niet echt op de agenda staat.”
Aan de laars gelapt
„Als Varkens in Nood hebben we bij de staatsecretaris nogmaals aangedrongen op verplichte verdoving bij castratie. Dat moet ook gelden voor dieren jonger dan 7 dagen, maar dat staat nog niet in de wet," meent Schouten. "Volgens afspraken wordt er verdoofd gecastreerd in Nederland, maar Varkens in Nood vraagt zich af of dit wel overal gebeurt. We krijgen de vingers daar niet goed achter." Volgens Staatsblad 210 (2014) meldt in artikel 2.12 dat een varkenshouder de castratie-ingreep zelf mag verrichten ‘mits de ingreep plaatsvindt onder volledige verdoving en het dier niet ouder is dan 7 dagen.’ Frederieke Schouten „Maar de staatsecretaris verwees ons naar de wetstekst en de Verklaring van Noordwijk. Die interpreteren dat anders.” Verder eindigde formeel op 01-01-2015 de vrijstellingsregeling uit 2008. Dat betekent volgens Varkens in Nood dat dit al samen had moeten gaan met een einde aan castreren, ‘maar dat is helaas niet gelukt.’ Schouten: „Liever zien we helemaal geen castraties, want consumenten hebben duidelijk minder problemen met berenvlees dan de producenten en de slachterijen.”
Napijnbestrijding
Ook over de napijnbestrijding bij castraties heeft Varkens in Nood vragen gesteld bij de staatsecretaris met een verzoek om handhaving. Pijnbestrijding wordt volgens de woordvoerster absoluut nite ingezet bij ingrepen. In Europees verband buigt zich overigens sinds januari 2017 een werkgroep over dit onderwerp. Die zal met een aanbeveling komen voor een protocol voor verdoving en napijnbestrijding bij castraties. Wanneer ze met een conclusie moeten komen in dit ‘pijndossier’ is onduidelijk.