Data-aanlevering voorlopig geen verdienmodel
In de veeteelt en in de akkerbouw, zo constateert LTO, is het in veel gevallen het ontbreken van afspraken over eigendom, de waarde van data en privacy. Veel boeren zouden nog te goed van vertrouwen zijn, terwijl ontvangende partijen hun voordeel ermee doen. Zo neemt het aantal RFID-identificeerbare varkens momenteel toe. In de melkveehouderij is met de oprichting van 'Coöperatieve Datahub' is volgens LTO een belangrijke eerste stap gezet. Via dit platform, opgericht door de drie dataverzamelaars Agrifirm, FrieslandCampina en CRV, kunnen melkveehouders bedrijven toestemming geven voor het gebruik van hun data.
Zonder vergoeding
In andere sectoren zijn kortingen en aparte contracten waarin de waarde van de data wordt vastgelegd in opkomst. In de landbouw lijkt het daarvoor nog te vroeg. "Als een boer ook nog betaald moet krijgen voor zijn data, dan komt het innovatievliegwiel niet op gang. De eerste stap is om de data te laten stromen. Daarmee kunnen bedrijven applicaties ontwikkelen die het rendement op het boerenerf vergroten."
Big Data
In de varkenshouderij was er bijvoorbeeld onlangs een discussie of varkens k.i.-verenigingen hun inseminatiegegevens wel moeten doorleveren ten behoeve van een te ontwikkelen inseminatiemonitor. Er zijn varkenshouders die vinden dat de POV deze marktrelevante informatie moet gaan beheren. En dergelijk initiatief als een data-hub in de varkenshouderij ontbreekt tot dusverre. In de toekomst wordt het zogeheten Data Government ook een belangrijk aandachtspunt in de varkenshouderij: een set van processen die formeel zorgt voor een goed en betrouwbaar management van de datastromen tussen de partijen.