Bewoners rond varkenshouderijen geen risico op Hepatitis E
De belangrijkste bron voor een Hepatitis E besmetting in Europa is via het consumeren van rauw of slecht gekookt varkensvlees en lever (worst).
Volgens de EFSA zijn er in de afgelopen 10 jaar in de Europese Unie meer dan 21.000 infecties met Hepatitis E bij mensen geconstateerd, waarbij 28 mensen overleden. Dit waren vooral personen die een zwakke gezondheid hadden of een leveraandoening.
Ook zijn er landelijke en regionale verschillen te zien. In het zuiden komen meer infecties voor dan in Scandinavische landen, maar binnen Frankrijk zijn er verschillen in regio’s die vooral te maken hebben met leef- en eetgewoonten.
Vertienvoudigd
Het aantal jaarlijkse infecties is in het afgelopen decennium vertienvoudigd. In het verleden kwam een infectie met het virus vooral voort uit het drinken van verontreinigd water op een plek buiten de Europese Unie.
Maar het virus is gevoelig voor de meeste drinkwaterreinigingstechnologieën die in Europa gebruikt wordt. Vandaar dat er in Europa geen noemenswaardige gevallen bekend zijn van een infectie via drinkwater.
44 procent van varkenshouders
Het eten van varkensvlees en lever zijn in ieder geval in Europa de belangrijkste infectiebronnen. Varkens en wilde zwijnen zijn belangrijke dragers voor het Hepatitis E-virus. Onder varkenshouders, slachterijmedewerkers en bosbouwers blijkt het virus vaker voor te komen. In Frankrijk is 35 procent van de bosbouwers ooit besmet, 44 procent van de varkenshouders en 26 procent van de controle groep. Een soortgelijk onderzoek in Zweden (dit onderzoek wordt niet in het EFSA onderzoek benoemd) blijkt echter dat 13 procent van de varkenshouders was besmet; tegen 9,3 procent van de controle groep.
Slachterijen
Uit het onderzoek komt naar voren dat in Europa ongeveer 10 procent van de varkens aan de slacht vireamisch zijn ofwel een actief virus bij zich dragen. Dit zijn de dieren die het virus op de mens kunnen overbrengen via eten. Hier ligt voor de varkenshoudersector een kans, net zoals de pluimveesector met Campylobacter en Salmonella, om dit percentage naar beneden te brengen door management en vaccinatie. Al staat deze laatste methode nog in de kinderschoenen.
Goed garen
Advies op de bestrijding van Hepatitis E wordt door Europa eigenlijk niet gegeven. De experts van de EFSA dringen er bij de lidstaten op aan het publiek meer te wijzen op de risico's bij het eten van rauw of beperkt gegaard varkensvlees. Ook zouden er methoden ontwikkeld moeten worden om de aanwezigheid van het virus in vlees snel vast te kunnen stellen.
Maar het blijft de vraag hoe zoveel mensen besmet kunnen raken in Nederland. Wordt het varkensvlees in goed ontwikkeld en opgeleid land dan zo slecht gekookt?