Pijndossier staldering gemeente Reusel-De Mierden
De varkenshouder blijkt nu - noodgedwongen overigens – aan staldering te denken en niet het aantal dieren, maar zijn het bedrijfsoppervlak uit te breiden.
VOF Oud Meir uit Lage Mierde deed 2014 een uitbreidingsaanvraag. Door een trage behandeling bij de gemeente Reusel-De Mierden werd de aanvraag ingehaald door de stallenstop waartoe de raad in april 2016 besloot. Omdat te laat op de aanvraag was beslist, kreeg de gemeente in november 2016 van de rechtbank een dwangsom opgelegd van 15.000 euro opgelegd.
Toch weer praten
Enkele weken geleden stelde het college voor om de verklaring van geen bedenkingen (vvgb) te weigeren en daarmee de uitbreiding met 1.100 varkens te blokkeren. VOF Oud Meir heeft aan het college laten weten de aanvraag aan te willen passen. Bedoeling is het bedrijf alleen in oppervlakte te laten toenemen, niet in aantallen dieren. Het college heeft daarom recentelijk de raad voorgesteld de bereidheid uit te spreken daaraan mee te werken. De beslissing over de vvgb werd uitgesteld tot 19 september. Dat geeft de partijen nu twee maanden speelruimte om tot een oplossing te komen.
Staldering
Het zullen lastige gesprekken worden. Door het provinciale besluit van 8 juli is de veehouder nu genoodzaakt tot staldering over te gaan. De varkenshouder was niet in de gelegenheid een reactie te geven. Maar het zou betekenen dat een oude stal moet verdwijnen voor er een nieuwe bij mag komen. „Hij verwacht dat de gemeente dat betaalt," deelde wethouder Cees van de Ven mee. „Maar de advocaat van de gemeente ziet geen enkele grondslag voor schadeloosstelling.”