Varkens en koeien juist positief voor ademhalingsstelsel
Het onderzoek van de Zwitserse onderzoekers schetst een iets ander beeld over gezondheid en veehouderij dan het VGO-onderzoek van onder meer RIVM. Er is juist een positief gezondheidseffect door veehouderijen als het aankomt op het immuunsysteem en ademhalingsstelsel.
Het was al langer een vermoeden dat microben op boerderijen kinderen beschermen tegen astma en allergieën. Maar nu toont dit onderzoek zelfs aan dat ook niet-microbiële moleculen een beschermend effect hebben.
Boerenkinderen
Meer en meer mensen lijden volgens de Universiteit van Zürich aan allergieën en astma. In de afgelopen decennia zijn deze ziekten enorm gestegen in geïndustrialiseerde landen. Ongeveer 30 procent van de kinderen heeft tegenwoordig allergieën met een opvallende uitzondering van boerenkinderen.
Bij boerderijkinderen neemt de ziekte minder dramatisch toe dan bij hun vrienden die in hetzelfde dorp leven, maar niet op een boerderij. Microben die zich voordoen in hogere hoeveelheden en meer diversiteit op boerderijen, beschermen boerenkinderen tegen allergieën en astma, zo concluderen de Zwitserse onderzoekers.
Een omgeving die niet erg hygiënisch is, heeft een positief effect op de ontwikkeling van het immuunsysteem, omdat het leert om niet te reageren op onschadelijke materialen zoals bij allergieën.
Sialinezuur als bescherming
Niet alleen microben beschermen tegen astma, maar ook boerendieren: varkens, koeien en katten en het melk drinken kan ook astma voorkomen.
Onderzoeksleider Remo Frei van het Zwitsers Instituut voor Allergie- en Astmaonderzoek van de Universiteit van Zürich: „Vroegtijdige contact met dieren en het eten van voedsel van dierlijke oorsprong lijkt de ontstekingsreacties van het immuunsysteem te reguleren.”
Uit zijn studie blijkt dat een niet-microbiële stof, een siaalzuur, verantwoordelijk is voor dit mechanisme. Deze stof is breed verspreid in gewervelde dieren en dus ook bij landbouwhuisdieren, maar ontbreekt in het menselijk organisme: N-Glycolylneuraminezuur (Neu5Gc).
Antilichamen en landbouwdieren
Gebaseerd op een genetische mutatie produceren mensen geen Neu5Gc. Ze kunnen sialinezuur absorberen door contact met dieren of door voedsel van dierlijke oorsprong te eten en te integreren in hun glycoproteïnen.
Contact met Neu5Gc ofwel landbouwhuisdieren triggert volgens de onderzoekers een antilichaamreactie bij mensen. De onderzoekers hebben de concentraties Neu5Gc antilichamen gemeten in de serummonsters van kinderen die zijn verzameld in het kader van twee epidemiologische studies die door de Europese Unie werden gefinancierd.
Frei „Boerenkinderen hebben veel meer antilichamen tegen Neu5Gc in hun bloed en kinderen met meer antilichamen hebben aanzienlijk minder aan astma geleden. Onze onderzoeksresultaten bieden mogelijkheden om het beschermende effect van boerderijen aan alle kinderen over te dragen. Op deze manier kunnen we een belangrijke fundament leggen voor effectieve allergiepreventie.”