Rabobank adviseert varkenshouders aanleggen buffer
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/30/343/871c260e0.-detail.jpg)
De Rabobank komt met dit advies, omdat ze verwacht dat de prijzen weer zullen dalen en varkenshouders hierop voorbereid moeten zijn.
Na het prijsdal in 2015 zijn zowel 2016 als 2017 volgens de Rabobank goede varkensjaren. Er wordt nu in de varkenshouderij weer geld verdiend. Dat geld kan de varkenshouder nu gebruiken om een buffer aan te leggen.
Op basis van de huidige inzichten en marktontwikkelingen is de verwachting dat de voerwinst voor de zeugenhouderij meer dan 350 euro (+70 procent) en voor de vleesvarkenshouderij 15 euro (+20 procent) boven het langjarig gemiddelde ligt.
Dit heeft een positief effect op de marges en liquiditeitsontwikkeling van de varkenshouders.
De normbuffer voor een gemiddeld prijsdal is 30 euro per vleesvarken en 280 euro per fokzeug.
Extra aflossen
Mogelijke bestemmingen voor de extra financiële middelen zijn volgens de bank investeren in kwaliteitsverbetering of kostprijsverlaging en investeren in verhoging van de meerwaarde, zoals uitbreiding van biggenplaatsen, verbetering van het stalklimaat en voertechniek, mestverwerking of renovatie van de stalinrichting. Men kan ook extra aflossen om een betere vermogenspositie te realiseren.
Voor ondernemers die nu nog bezig zijn met het inlopen van achterstallige crediteuren is het Rabobank advies om in gesprek te gaan met de bank of accountant om te bespreken of en hoe ze een volgend prijsdal doorkomen. Juist in goede tijden is het verstandig om de verstandige strategische keuze te maken.
Varkensprijzen 2018
De eerste helft van 2017 is volgens de Rabobank goed verlopen met hoge prijzen en een lichte daling in de export naar onder meer China en een daling in de productie. Voor de tweede helft 2017 is de verwachting dat de vleesprijzen volgens het seizoensmatige patroon zullen dalen.
Voor 2018 en 2019 is de verwachting dat de zelfvoorzieningsgraad in Europa verder gaat toenemen wat tot prijsdruk kan leiden. De verwachting voor de eerste helft van 2018 is positief, waarna het gemiddelde prijsniveau naar verwachting richting de gemiddelde voerwinst zal gaan. Hierbij is het niveau van de export naar derde landen een onzekere factor.
Varkensvleesconsumptie
De consumptie van varkensvlees staat in de EU onder druk als gevolg van een veranderend eetpatroon van consument en de maatschappelijke discussie.
Dit wordt versterkt door de hogere varkensprijzen. De hoge vleesvarkensprijs leidt tot verdere daling van de varkensvleesconsumptie in Europa.
Export Japan
De export naar China zal verminderen, maar Dd handelsovereenkomst met Japan biedt de varkensindustrie een belangrijke kans om de export naar dit land de komende jaren te verhogen. Japan is de tweede grootste bestemming voor de export van varkensvlees vanuit de EU.
De vraag naar varkensvlees in Japan groeit door hogere consumptie en de daling van de zelfvoorzieningsgraad. De mogelijke groei van de export naar Japan wordt gestimuleerd door een verlaging van de importtarieven (5 procent tot 10 procent).
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: Rabobank
Beeld: Rabobank