Geen economisch verlies door sterke reductie antibiotica
Gemiddeld werd op de bedrijven zelfs een meerwaarde van 4,46 euro per zeug gerealiseerd. De onderzoekers, waaronder wetenschappers van ILVO en de Universiteit Gent, benadrukken wel het belang van coaching in hun aanpak.
In het Europees onderzoeksproject MINAPIG werden 70 gesloten varkensbedrijven in België, Zweden, Frankrijk en Duitsland gedurende een jaar opgevolgd.
Verzamelen gegevens
Tijdens het eerste bezoek registreerde men het antibioticagebruik en scoorden ze de bioveiligheid. Verder verzamelden ze de technische productieresultaten.
Nadien stelden de onderzoekers samen met de landbouwer en de dierenarts een bedrijfsspecifiek interventieplan op waarbij gerichte vaccinaties, bioveiligheidsmaatregelen en een algemene verbetering van het management werden aanbevolen.
Vervolgens werden de verbeteringen doorgevoerd en kon het antibioticagebruik drastisch gereduceerd worden.
Het interventieplan werd in de daaropvolgende maanden verder gemonitord bij verschillende coachende bedrijfsbezoeken. Die ondersteunende rol van de onderzoeker bleek belangrijk te zijn.
Economische resultaten
Een jaar na de eerste meting werd het antibioticagebruik opnieuw geregistreerd, net als de bioveiligheid en de technische resultaten. Het antibioticagebruik werd gemiddeld gereduceerd met 47 procent, terwijl de economische return per zeug gemiddeld met 4,46 euro toenam, constateerde de Belgische wetenschappers.
Deze studie is nu de tweede studie op korte tijd die aantoont dat een gevoelige reductie van het antibioticagebruik op varkensbedrijven mogelijk is, zonder daarbij in te boeten op productiviteit en economische prestatie. Het loont zelfs financieel om antibiotica te verminderen.