Belgische Boerenbond wil geen zinkoxide-verbod
Het gaat in dit geval om zinkoxide. De EU besliste onlangs om zinkoxide als geneesmiddel te verbieden. Iedere lidstaat heeft echter de vrijheid om meteen in te grijpen of nog vijf jaar te wachten. Toch werden alle lidstaten teruggefloten die het gebruik van zinkoxide toestaan. In België twijfelt men nog om het zinkoxide meteen te verbieden of het de varkenssector nog vijf jaar respijt te geven. De Belgische Boerenbond sprak zich eerder uit tegen een onmiddellijk verbod.
Nader onderzoek
Het is de European Medicines Agency, die onderzoek uitvoerde naar de effecten van zinkoxide en de Europese Commissie adviseerde om de handelsvergunningen in te trekken. In Nederland is één diergeneesmiddel met zinkoxide toegelaten. Dit middel, Gutal, mag de dierenarts voorschrijven voor gebruik in de eerste veertien dagen na het spenen. Samen met Frankrijk heeft Nederland een nader onderzoek naar dit middel aangevraagd.
Omstreden medicijn
In België gaf de toenmalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx in september 2013 aan farmabedrijven een vergunning om zinkoxide in te voeren als geneesmiddel in de veeteelt. Dat medicijn is omstreden, omdat zink via de varkensmest in de bodem sijpelt en voor vervuiling zorgt. Volgens experts is zinkoxide volgens schadelijk voor mens en milieu. Bovendien is er een risico dat het bacteriën resistent maakt tegen antibiotica. De Belgische overheid was voorstander van een verbod, maar dan wel met een uitdoofperiode die voor iedereen gelijk is.