Varkens inruilen voor natuur op de Peel
Burgemeester en wethouders van Deurne staan positief tegenover de toekomstplannen. Dit vooral vanwege de winst voor de natuur, laten zij weten. De veranderingen binnen het familiebedrijf hebben betrekking op drie percelen. Op één locatie, aan de Liesselseweg, blijft de huidige agrarische onderneming bestaan. Op die plek is een handel voor in- en verkoop van varkens gevestigd waarvoor de familie uitbreiding aanvraagt. Dit zou in totaliteit schelen in geluidsoverlast en geuroverlast.
Zeugen en vleesvarkens
Daarnaast verdwijnen op een andere locatie alle agrarische activiteiten van de familie. Tot nu toe werden er ongeveer 150 fokzeugen gehouden en een wisselend aantal vleesvarkens. De bestemming intensieve veehouderij wordt geschrapt, de stallen gesloopt en er komt een woning voor terug. De familie wilde daar aanvankelijk een mestverwerkingsbedrijf maken, maar dat liep stuk op bezwaren uit de buurt.
Uitbreiden
In ‘ruil’ voor het afbreken van de stallen en het opgeven van de bestemming ‘intensieve veehouderij’ aan de Breemortelweg en het Leegveld mag de Natuurpoort aan het Leegveld, in eigendom van de familie nu in principe uitbreiden. Natuurpoorten zijn de startpunten voor fiets- of wandeltochten in de Brabantse natuur. Het terrein van elf hectare aan het Leegveld wordt omgevormd naar ‘landgoed’ en bij de recreatieve boerderij komen onder andere twintig tot vijfentwintig camperplaatsen, een wei waar je met meerdere groepen kunt bbq-en, een speeltuin en meer parkeergelegenheid.
Tekst: Eindhovens Dagblad
Beeld: Ruth van Schriek