Onderzoek toont grote verschillen ontsmettingsmiddelen salmonella
Het rapport ‘Efficacy of disinfectants intended for a pig farm environment where Salmonella is present’ (Werkzaamheid van ontsmettingsmiddelen bestemd voor een omgeving van varkens waar Salmonella aanwezig is), dat door APHA is geproduceerd en gepubliceerd in Veterinary Microbiologie, concludeert dat er grote verschillen zijn tussen commercieel beschikbare desinfectiemiddelen.
Nat of droge situaties
Zo blijkt uit het rapport dat de effectiviteit van desinfectiemiddelen verandert naargelang het op droge, poreuze oppervlakken, onder natte situaties of in de aanwezigheid van organische stoffen wordt gebruikt. De tests hebben ook aanwijzingen gegeven over hoe effectief verschillende desinfectiemiddelen een biofilm van Salmonella (een hardnekkige laag van bacteriën op bijvoorbeeld ijzer) kan bestrijden of kan doorbreken als een dergelijke biofilm zich ontwikkeld.
Hoogste effectiviteit
Het rapport concludeert dat chlorocresol-gebaseerde desinfectiemiddelen de hoogste effectiviteit hebben in het bestrijden van salmonella in zowel natte als droge omstandigheden. Desinfectiemiddelen die formaldehyde bevatten, vertonen een zeer hoge werkzaamheid in de droge omstandigheden, maar waren minder effectief in kortere natte situaties.
Minder werkzaam
De werkzaamheid van glutaraldehyde zonder formaldehyde bleek minder effectief en de resultaten verschilden tussen uiteenlopende producten. Andere geteste ontsmettingsmiddelen met andere chemische componenten (quaternaire ammoniumverbindingen, amfotere stoffen, jodiumpreparaten, peroxygenen en een gesubstitueerde fenolmengsel) waren slechts matig effectief.