Spaanse varkensstapel groeit fors
Dat vertelde John te Molder, Business Unit Manager van Marel Red Meat Slaughtering (voorheen MPS) onlangs. De grootste varkens- en rundveeslachterijbouwer ter wereld had de lokale LTO- en AJK afdeling uitgenodigd om een kijkje te nemen op zijn locatie in het Achterhoekse Lichtenvoorde.
„We hebben de afgelopen jaren veel varkensslachterijen in Spanje gebouwd. Op dit moment werken we nog steeds aan het realiseren van meerdere varkensslachtlijnen in dit land. Ook in de toekomst lijken de Spanjaarden blijvend te investeren”, zegt Te Molder.
Megagrote integraties
„In Spanje zijn er veel integraties die één, twee of vijf miljoen varkens per jaar slachten. Die bedrijven doen alles in eigen beheer van fokkerij tot slachten, verwerken en verkoop van het varkensvlees. Ook produceren ze het mengvoer zelf. Door alles in eigen beheer te doen, houden ze de kosten laag en de verdiensten hoog”, vertelt Te Molder.
„De Spaanse integraties hebben een lagere kostprijs dan Nederlandse of Duitse varkenshouders en vleesverwerkers en zijn daarmee een grote concurrent”, zei Te Molder tegen de aanwezige varkenshouders.
Spaanse varkensstapel
De Spaanse varkensstapel steeg in november 2015 met 1,8 miljoen naar 28,4 miljoen varkens.
Dat is een stijging van 6,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Het statistische bureau van de EU vergeleek de varkensaantallen van de lidstaten van november 2015 ten opzichte van een jaar eerder. Nederland telde in december vorig jaar 11,9 miljoen varkens en in december 2015 12,5 miljoen varkens.
De slachterijbouwer uit Lichtenvoorde groeide de afgelopen jaren fors. „We hadden in 2001 een omzet van 40 miljoen en vorig jaar een omzet van 200 miljoen”, zegt Te Molder. Hierbij gaat het alleen over de omzet van de divisie primary processing van Marel (het vroegere MPS). Deze divisie heeft het hoofdkantoor in Lichtenvoorde, een tweede productievestiging in China, wereldwijd meerdere verkoopkantoren en telt ruim 700 medewerkers, waarvan er ongeveer 400 in Lichtenvoorde werkzaam zijn.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Dennis van Asseldonk