logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenGrootste daling is voor Vion-biggennotering

Grootste daling is voor Vion-biggennotering

Over de hele linie daalden de varkensprijzen de afgelopen twee maanden. De vleesvarkens noteren circa 7 procent lager dan tijdens de voorlopige ‘top’. Opmerkelijk is dat de Vion-notering voor biggen sinds 24 mei harder daalt dan die van de concollega’s.

Begin 2017 lagen de biggenprijzen van DCA en Vion ongeveer op hetzelfde niveau. En daar staan ze nu weer zo’n beetje. De notering van Vion daalde echter meer  in de afgelopen twee maanden dan die van de concurrentie in Nederland en Duitsland.

Daaruit kan de conclusie getrokken worden dat Vion iets te ver is doorgeschoten met de prijs. Overigens zijn de absolute prijzen niet altijd vergelijkbaar. Dit heeft te maken met verschillen in exclusief en inclusief gehanteerde prijzen. En dat geldt ook voor de toeslagen.

Biggen: min 11 tot min 19 procent

De prijsnotering van Vion is nu 51,50 euro per big en ligt 12 euro lager dan twee maanden eerder. Dat is een daling van bijna 19 procent. De notering van de Boerenbiggenprijs staat nu op 61 euro; een daling van 11 procent in dezelfde periode.

Tot slot het prijsverloop Biggen DCA BestPigletPrice.XS. Deze noteerde een maand geleden 59 euro, momenteel is dat 51 euro. Een daling van 13,5 procent. Het prijsverloop in Duitsland in deze periode van de Nord-West notering, 25 kg, is slechts 4 euro, een daling van 11 procent. Vandaag staat de notering op 59 euro.

Vleesvarkens: min 7 procent

De twee Duitse noteringen (Tonnies en Vereinigungsprijs) lieten een daling zien van circa 7 procent. Beide prijzen volgen elkaar meestal op de voet. En noteerden op 26 juli jl. een prijs van resp. 1,67 en 1,70 euro. Bij Van Rooi Meat ging er in deze periode 13 eurocent per kg af. Ofwel 7,4 procent.

Ook bij Vion ging er 13 eurocent per kilogram af. De uitbetalingsprijs was op 22 mei 1,82 euro, terwijl dat op 24 juli op 1,69 euro lag. Dit is een daling van 7 procent. Toch ontvangt de vleesvarkenshouder momenteel ruwweg 32 cent meer voor de kilo varkensvlees dan twee jaar eerder. Ten opzichte van vorig jaar is dat 8 cent.

Zeugen: min 11 procent

De slachtprijs van zeugen daalde met 11 procent. Vion betaalt momenteel 1,31 euro per kg uit.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als...

Beeld: Agrio archief

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Vion
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top