Een miljard euro en serieus flankerend beleid nodig in NBr.
Agrifirm mengt zich bewust in de Noord-Brabant discussie. De Director Corporate Affairs, Strategic R&D en CSR van Agrifim begroot het kostenplaatje op ruim een miljard euro. „Dat doen we niet snel, maar deze keer was er naar ons gevoel alle reden toe. De sector zal in 2022 aan alle milieueisen moeten voldoen.” En volgens hem is dit zeker niet het einde van de discussie: „Besluiten zullen juridisch aangevochten worden. Waar noodzakelijk zullen wij leden en klanten daarin ook bijstaan.”
Zorgen bij Agrifirm
De nu gekozen ‘versnelling’ door de provincie Noord-Brabant baart Agrifirm ernstige zorgen. De versnelling zou allereerst een zeer fundamentele rechtsonzekerheid introduceren. Bovendien zou er een precedentwerking van de Brabantse aanpak uit kunnen gaan, ten koste van varkenshouders in andere provincies. Ook signaleert Tijssen risico’s dat duurzame, maatschappelijk geaccepteerde investeringen op de langere baan worden geschoven: „Door de versnelling wordt de focus verlegd van lange termijn duurzame oplossingen naar het voldoen aan korte termijn normen ten aanzien van ammoniakemissie.”
Meer dan een miljard
Volgens financiële berekeningen van Agrifirm Exlan is een fonds van tientallen miljoenen euro’s volstrekt onvoldoende om de Brabantse veehouderij versneld te verduurzamen. Voor de versnelde investering om aan de emissienormen vanaf 2022 te voldoen zou minimaal 300 miljoen euro nodig zijn. De meerkosten voor de nieuwe stalsystemen in ontwikkeling schat het bedrijf op 800 miljoen euro. Bij dat laatste heeft Tijssens duurzame, maatschappelijk geaccepteerde oplossingen voor ogen, zonder fijnstof- en endotoxine-uitstoot en met een optimaal stalklimaat, goed voor dier en mens:
Geen woorden maar daden
„De provincie Noord Brabant steunt ondernemerschap en vindt ook dat boeren bij Brabant horen. Daarom roepen we de provincie op om de daad bij het woord te voegen, en serieus werk te maken van flankerend beleid," aldus Ruud Tijssens