Nederlandse landbouw is nummer 1 ter wereld!
„De Nederlandse agrarische sector heeft per kilogram product relatief de laagste impact op het milieu van alle landen in de wereld. Per hectare land produceren we hier meer dan andere landen", zegt Jan de Ruyter, sectorbankier Agrarisch bij ABN Amro. "Op Wageningen University zitten studenten uit allerlei landen die willen leren hoe wij dat hier doen."
Voedselverspilling
Nederland scoort volgens de ABN Amro-man bijvoorbeeld hoog met het tegengaan van voedsel- en reststoffenverspilling. Zo worden veel restproducten uit de voedselindustrie gebruikt om vee te voeren. Verder wordt biomassa uit de landbouw gebruikt met als doel om minder CO2 uit te stoten. Verder worden plantresten gebruikt als grondstof voor bouwmateriaal, textiel, karton, chemicaliën en kunststof. En CO2 die vrijkomt bij Shell in Pernis ? Die gaat via buizen naar de kassen in het Westland, waar ze het gebruiken om planten te laten groeien.
Strengere regels
Onze 'voetafdruk' is volgens De Ruyter ook lager doordat de wet- en regelgeving hier strenger is dan in veel andere landen. Het gebruik van antibiotica in de veeteelt daalde tussen 2009 en 2016 met 64 procent, mede door beleid van de overheid. In 2015 daalde het gebruik van pesticiden tot minder dan de helft van het niveau van de jaren tachtig. Om ziektes en insecten tegen te gaan gebruiken akker- en tuinbouwers steeds vaker biologische middelen en natuurlijke vijanden.
N- en P-overschotten
Naar Europese begrippen is de Nederlandse intensieve landbouw immens. Het is de grootste ruimtegebruiker op het platteland en zorgt het volgens de NOS voor onder meer de hoogste stikstof- en fosfaatoverschotten in de EU. Maar ook daaraan werkt de landbouwsector en dat blijkt uit de statistieken van het CBS. In 1990 bleef nog 361 miljoen kilo stikstof in de bodem achter. In 2015 was dit gedaald naar 242 miljoen kilo. Het verlies van stikstof naar de lucht daalde van 263 miljoen kilo in 1990 naar 90 miljoen kilo in 2015 volgens het CBS. Verder blijkt uit de statistieken dat de hoeveelheid via kunstmest aangevoerde fosfor sinds 1990 met 88 procent is afgenomen. De fosfaatproductie van de veestapel lag in 2016 nog maar net iets hoger dan het door de EU vastgestelde fosfaatplafond!
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Tekst: NOS
Beeld: Susan Rexwinkel, Jorg Tönjes