Als de emmer van frustratie overloopt bij varkens...
Om die reden organiseerde de dierenartsenpraktijk recentelijk een avond over staartbijten en oornecrose. De spreker was Anita Hoofs van Wageningen UR. Varkensdierenarts Arjan Schuttert: „Welzijn is een steeds belangrijker thema en wij vinden dat dit onderwerp thuis hoort bij ons als dierenartsen. Het mesten van beren is een eerste stap in het kader van welzijn. Dit is gevolgd door het Star- en het Beter Leven concept.”
In de nieuwsbrief van DAP Oosthof gaf Schuttert een overzicht van de enkele hoogtepunten uit de presentatie van Anita Hoofs:
Oornecrose
Oornecrose komt vrijwel altijd van buitenaf en zelden van binnenuit zoals ook vaak wordt verondersteld. Het verstrekken van jutezakken in de kraamstal stimuleert spelgedrag van de biggen en voorkomt beschadigingen. De basis voor oornecrose en staartbijten begint hier soms al!
Staartbijten
Staartbijten kan ontstaan uit frustratie. Dit is als de emmer met stressfactoren overloopt. Dit kan ook ontstaan uit verveling. Afleidingsmateriaal is dan de oplossing.
Verder kan staartbijten ontstaan door psychisch gestoorde varkens. Afzonderen is dan de oplossing!
Moraal: we zijn erg goed in efficiënt varkenshouden: lage nippeldruk om teveel mest te voorkomen, weinig ventileren om bijverwarmen te voorkomen, maximaal gebruik eet- en drinkplaatsen. Overal waar “te” voorstaat is niet goed, behalve ‘’tevreden”.
Water: nippelopbrengst minimaal gespeende biggen 0,5 tot 0,7 l per minuut, vleesvarkens 1 l tot 1,5 l per minuut.
Voeding: voldoende eiwit in het voer en voldoende verzadiging.
Omgeving: deel dichte vloer, hokuitvoering.
Klimaat: geen tocht en geen ammoniak. Eenmaal per jaar klimaatcontrole.
Gezondheid: vraag uw dierenarts om advies.
Dierfactoren: voldoende gesocialiseerd, ruimte om te spelen.Afleidingsmateriaal: kauwbaar, eetbaar en vervormbaar. Denk hierbij aan jutezakken en stro.