'Stalbranden hebben impact op vleesconsumptie'
Natuur & Milieu heeft het bureau Panelwizard een onderzoek laten uitvoeren onder 1051 Nederlanders van 16 jaar en ouder. In het afgelopen weekend is daarbij tevens een vraag over stalbranden gesteld aan 661 Nederlanders.
Daarbij gaf 41 procent van de respondenten aan minder vlees te eten en 66 procent zegt bereid te zijn om minder vlees te eten als dit helpt om stalbranden en andere ‘misstanden’ te voorkomen. Verder vindt 88 procent dat de overheid dringend meer aandacht moet besteden aan dierenwelzijn bij slachthuizen en grote koeien- en varkensstallen.
Daling vleesconsumptie
Als de uitslagen van het onderzoek een goede referentie zijn van wat de gemiddelde Nederlander denkt en als men zijn of haar consumentengedrag vervolgens daadwerkelijk verandert, dan lijkt een grote stalbrand zoals in Erichem een behoorlijke impact te kunnen hebben op de consumptie van vlees.
Uit de Vegamonitor concludeert Natuur & Milieu dan ook dat de vleesconsumptie verder daalt. Het gemiddeld aantal dagen dat de respondenten in het onderzoek vlees eten, neemt af. In 2011 werd nog gemiddeld 5,7 dagen per week vlees gegeten, nu is dat 4,8 dagen per week.
CBS-cijfers
De vleesconsumptie neemt jaarlijks met 1 kilo per Nederlander af, blijkt ook cijfers van het CBS. Natuur & Milieu voert sinds 2011 campagne voor het eten van minder vlees. Van de ondervraagden is 61 procent zich bewust van de impact van vleesproductie op het milieu.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat in de horeca meer vlees gegeten wordt. Van de respondenten bestelt 70 procent vlees of kip bij het uit eten gaan. Dit percentage ligt iets hoger dan vorig jaar. Van de deelnemers aan het onderzoek vindt 36 procent het aanbod van vegetarische gerechten in restaurants te beperkt en 34 procent zou meer keuze willen.