Vermeerderaars laten sperma 'weinig geurafwijkende' beren links liggen
De fokkerijorganisatie neemt ‘berengeur’ al jaren mee in de fokwaardeschatting in al haar lijnen. De Duitse Varkens KI GFS is er dus niet uniek in dat ze beren kan aanbieden waarvan de kans op het vererven van geurafwijkers klein is. „Heel in het kort,” zegt Roy Strikkeling: „hebben wij vanuit de fokkerij in de populaties de kans hierop al met 40 procent gereduceerd. Door de zogenoemde Nador-eindberen te gebruiken verminder je de kans op ‘stinkers’ nog verder. Bij de Tempo-, de Talent- en de Top pi- eindberen varieert die reductie 33-51 procent.”
10 cent per vleesvarken
Volgens de Topigs Norsvin zegsman is er één probleem: de praktijk vraagt er niet om. Een potje sperma kost door de selectie 60 eurocent extra. En dat is vermeerderaars blijkbaar teveel. Strikkeling: „Bij twee inseminaties per toom is dat ongeveer 10 cent per vleesvarken.” Toch is er vooruitgang. De vooruitgang dankzij de fokkerij maakt dat de populatie beren die nu bij Varkens KI Nederland staan een grotere kans op reductie van berengeur geven, dan de Nador-beren waarmee de fokkerijorganisatie in 2012 op de markt kwam, verduidelijkt Strikkeling. „Een gemiddelde beer geboren in 2017 vererft minder berengeur dan zo’n een Nador-beer uit 2012! Veel van onze k.i.- beren hebben de test ondergaan!”
33-51 procent reductie
In die test worden fenotypische en genomische gegevens gecombineerd met uitslagen van de Human Nose Score (HNS). Alle gegevens worden in een database opgenomen. Het combineren van de data maakt het selecteren van beren die een kleinere kans geven op het vererven van de uitscheiding van de berengeur mogelijk. Bovenstaande grafiek laat de genetische trend van het percentage nakomelingen met berengeur zien van de Top Pi, Talent en Tempo. Strikkeling geeft als toelichting bij de grafiek: „Bij de Tempo is er bij de dieren geboren in 2015 (in 2016 geslacht) een daling zien van bijna 2 procentpunten. Van 2006 tot 2015 loopt dit terug van 5,5 procent naar 3,7 procent, dit is een reductie van bijna 33 procent. De Talent nakomelingen realiseren in dezelfde periode een reductie van maar liefst 50,9 procent, de Top Pi van 40,5 procent.”
Slachterij: 30 procent minder berengeur
Ook de slachterijwereld bevestigt volgens Strikkeling dat het aantal dieren met berengeur in de periode van 2011 tot 2016 duidelijk is verminderd. „Volgens Vion zat in 2011 het percentage ‘stinkers’ op circa 4 procent per koppel. In de eerste helft van 2016 was dit nog 2,9 procent.