Krappe meerderheid geen zorgen over brandveiligheid
13 van de 74 respondenten gaven zelfs aan: ‘Op mijn bedrijf kunnen we daaraan nog best wat verbeteren’. Wel, het wordt dan tijd daaraan iets te doen. In de regionale bladen van a.s. zaterdag is een artikel hierover opgenomen, dat vooral brandcompartimenten en belangrijk zijn en dat brandbare isolatie vaak de oorzaak zijn van grote catastrofale branden, zoals in Erichem en kortgeleden in Milheeze. Gelukkig gaven ook 41 respondenten (55 procent) aan dat het bij hen goed voor elkaar is, dat wil zeggen dat ze zich geen zorgen maken over de brandveiligheid.
Knaagdieren
Ondeugdelijke elektra of achterstallig onderhoud aan installaties ziet Brandweer Nederland als oorzaak nummer 1 voor stalbranden. Vaak als gevolg van kortsluiting of zelfontbranding. Ook knaagdieren krijgen in de media nu een zwarte piet, met hun geknaag aan de elektrische installaties. Bioloog Weijman, Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is van mening dat knaagdieren naar zijn schatting verantwoordelijk zijn voor de helft van het aantal stalbranden met onduidelijke oorzaken. Varkenshouders zouden naar zijn mening via Integrated Pest Management meer aan preventie moeten bij de knaagdierbestrijding. Vanwege hygiëne en ziekte insleep is dat natuurlijk voor de varkenshouderij een vanzelfsprekendheid.
Voorkeur: analoge alarmering
Brandpreventie ligt op ander niveau dan de uitval van ventilatiesystemen, maar het kan dezelfde desastreuze gevolgen hebben qua dode dieren. Analoge netwerken, waarover waarschuwingssignalen verzonden worden, verdwijnen langzaam. Glasvezel verschijnt. En dat is weliswaar sneller, maar ook minder betrouwbaar en dat is op zijn beurt weer nadelig voor alarmeringen. Volgens insiders komt het steeds vaker voor dat de ventilatie uitvalt en de varkenshouder daar geen of te laat melding van krijgt.
Stalbrand preventie systeem
Rondom de uitvinding van Peter Berlang en Sjaam Hira die in 2015 hun ‘stalbrand preventie systeem’ aan de Tweede Kamer toonden op verzoek van Dion Gaus is het oorverdovend stil. Bij het ‘Stable Safe Systeem’ - kosten 10.000- 20.000 euro - vallen bij brand de compartimenten van de stal uiteen. De staldelen worden daarbij vacuüm getrokken en vallen uit elkaar. Uit testen met varkens blijken in elk geval de dieren volgens de uitvinders binnen twee minuten veilig naar buiten te kunnen rennen, nog voordat de brandweer is geïnformeerd. Bij voorkeur hiervoor dus een analoog alarmeringssysteem gebruiken!