Asbestsanering: voortaan ook subsidies bij < 35 m2
.
Voor elk te saneren object met een eigen adres (d.w.z. een aparte nummer- of letteraanduiding) moet voortaan een afzonderlijke aanvraag worden ingediend. Daarnaast komt de voorwaarde dat de omvang van het geïnventariseerde asbestdak groter is dan 35 m² te vervallen. Daardoor komen alle saneringen, ongeacht de omvang, in aanmerking voor subsidie. Dat meldden accountants Westerveld en Vossers aan hun cliënten.
Gecertificeerd bedrijf
In sommige gevallen geldt op grond van andere regelgeving dat voor de verwijdering van kleine oppervlaktes geen professioneel, gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf verplicht is. Voor de subsidieregeling blijft echter de voorwaarde gelden dat de verwijdering van het asbestdak door een gecertificeerd bedrijf is uitgevoerd.
Bovendien kent de gewijzigde regeling geen overgangsrecht. Dit betekent dat de wijziging van toepassing is op alle besluiten die na inwerkingtreding worden genomen. Dit betreft ook besluiten waarvoor reeds een aanvraag is ingediend en beslissingen op bezwaar tegen besluiten die zijn vastgesteld voor inwerkingtreding van deze wijziging.
Maximaal 25.000 euro
Asbestdaken moeten in 2024 verwijderd zijn. Sinds 1 januari 2016 kan diegene voor wiens rekening de verwijdering van het asbestdak komt, hiervoor subsidie aanvragen. Dit kunnen particulieren, (agrarische) ondernemers en overheidsinstanties zijn. De aanvraag voor subsidie moet binnen zes maanden na uitvoering van de verwijdering van het asbestdak digitaal ingediend worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De subsidie bedraagt € 4,50 per m², met een maximum van 25.000 euro per adres. Belangrijke voorwaarde is dat de asbestverwijdering gebeurt door een gecertificeerd bedrijf.In de subsidieregeling voor de sanering van asbest zijn onlangs twee wijzigingen aangebracht.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Tekst: Westerveld, Vossers
Beeld: Ellen Meinen