Keurige uitleg begrip 'megastal' in gemeente Aalten
In een journalistiek artikel, kon de varkenshouder duidelijk uitleggen waarom de huidige megastallen – king size stallen – juist een perfecte huisvesting vormen voor varkens. „De dieren krijgen precies de aandacht die ze nodig hebben.” Hij doet investeringen in dierenwelzijn „die alleen betaalbaar zijn bij grotere bedrijven.” Daarbij noemt hij concrete voorbeelden.
Luchtwasser
Door een innovatief biologisch luchtwassysteem worden geur en ammoniak, die in de buitenlucht terecht komen, gereduceerd tot 5 procent. "Dat betekent dus dat 95 procent van de geur en ammoniak niet naar buiten komt. Het is best kostbaar. Voor dit systeem moeten we 200.000 euro investeren,” verduidelijkt de varkenshouder nog maar eens.
Gebruik reststromen
Ook wordt heel duidelijk gemaakt dat Van de Wolfshaar onbruikbare reststromen uit de humane sector, zoals aardappelschillen, kaaswei en bierbostel, reststromen van bierfabrieken in zijn varkenshouderij verwerkt: „Door middel van fermentatie - een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken - maken we dagelijks een soort Yakult voor onze varkens.” De megastal wordt op duurzame wijze gebouwd. Er zijn plannen om op dit bedrijf zonnepanelen op het dak te laten leggen. „We zijn één van de eerste energie-neutrale varkensbedrijven van de Achterhoek", aldus Erwin.
Tegenwicht
Het artikel in de Eerste Lichtenvoords Nieuws en Advertentieblad vormt een realistisch tegenwicht voor negatieve publicaties en meningen van consumenten en actiegroepen over megastallen. Wat blijft hangen van dit artikel is dat varkens vorstelijk kunnen leven in dit soort king size stallen! Erwin geeft nog als toevoeging: „We weten heel goed dat er bezwaren zijn en willen met iedereen het gesprek aangaan om uit te leggen wat we doen, we staan daar altijd voor open."