Beroepsverbod 'varkensbaron' Adriaan Straathof is kansloos
Dagblad de Gelderlander schreef: „De Tweede Kamer moet zich gaan buigen over een beroepsverbod voor varkenshouder Adriaan Straathof, de eigenaar van varkensbedrijf De Knorhof." Die veronderstelling zou de plank wel eens mis kunnen slaan. Binnen een burgerinitiatief als dit zijn inderdaad minimaal 40.000 handtekeningen nodig, maar dan wel met vermelding van de geboortedatum. Handtekeningen van minderjarigen en andere nationaliteiten dan de Nederlandse tellen binnen ons democratisch bestel namelijk niet mee. De ‘petitie’ van Varkens in Nood biedt geen ruimte om de geboortedatum en de nationaliteit te vermelden.
Rechten ontnemen
Het voorstel om een ondernemer zijn rechten te ontnemen druist ook in tegen twee belangrijke voorwaarden die de Tweede Kamer stelt bij burgerinitiatieven en onze afspraken binnen de democratie. En dat zijn:
- Het voorstel gaat over een onderwerp waarover de Tweede Kamer beslist, dus over een kwestie die de rijksoverheid en níet een andere overheid aangaat en géén privékwestie is.
- Het voorstel mag niet in strijd zijn met in ons land diepgewortelde normen en waarden.
Het zal duidelijk zijn dat in het geval Adriaan Straathof om een privékwestie gaat. Daarnaast is begrip ondernemersvrijheid - net zo goed als vrijheid van meningsuiting - diep geworteld in onze (Europese) samenleving.
Wat is een beroepsverbod?
Wikipedia zegt over een beroepsverbod: „Een beroepsverbod wordt door een werkgever (dat kan een bedrijf zijn, maar vaker een overheid of semi-overheidsinstantie, een school, of stichting) opgelegd, indien deze vindt dat een werknemer vanwege geloof, politieke opvatting, geaardheid of gedrag niet binnen de organisatie kan werken, of wanneer iemands beroep gezien wordt als bedreigend voor de gevestigde orde. Wikipedia attendeert erop dat dit een manier van werken was die vooral ten tijde van de Koude Oorlog en - nog eerder - tijdens het Nazi-regiem gebruikelijk was.
Motie indienen
Woordvoerster Frederieke Schouten zei over de succesvolle petitie met inmiddels bijna 46.000 handtekeningen van volwassenen en minderjarigen: „Het is de bedoeling begin september de petitie aan te bieden aan de politici. Hoe en wat is nog niet bekend, maar het gaat ongetwijfeld leiden tot het indienen van een motie in de Tweede Kamer.” Dat de brand in de Erichemse king size stal in de Tweede Kamer aan de orde komt, net het fenomeen king size stal, is klip en klaar. Het signaal uit de samenleving is duidelijk. En het zou de sector zelf ook aan het denken moeten zetten.
Onwaarschijnlijk
Maar dat de petitie of een motie gaat leiden tot een beroepsverbod of een verbod op de bouw van grote stallen is democratisch onwaarschijnlijk. Immers, het nemen van beslissingen over de omvang van varkensstallen ligt in laatste instantie bij de provinciale autoriteiten en niet bij landelijke politiek!