‘NL-vleesvarkenshouders boeken te weinig vooruitgang’
Voor de Nederlandse markt had Klasse al een berenpool van 100 DanAvl Duroc beren in productie. Naar eigen zeggen is dat de beste Deense Duroc populatie van Nederland, België en Duitsland. Naast de samenwerking met fokbedrijven Munkbro, Molsgaard en Holmegaard komt daar nu Rønshauge dus bij. Buiten Denemarken huisvesten de Klasse-stations nu het grootste aantal Deense York en Landras fokberen in Europa. Jaarlijks worden er vanuit de stations met sperma van Klasse-fokberen circa 250.000 fokgelten geproduceerd.
Achterblijven
„Nederlandse vleesvarkenshouders hebben te weinig vooruitgang geboekt”, beweert Mark van Gaal. „De genetische trend van traditionele lijnen blijft achter bij die van de Denen.” Varkens fokken met de hoogste groei en een acceptabele bespiering heeft nu ook in België belangstelling gekregen: “Ook in dat land met zijn tradities voor zeer vleesrijke varkens, heeft het gebruik van de Deense Duroc definitief zijn intrede gedaan. Ook daar willen ze een maximale vleesproductie per vierkante meter staloppervlak en een betere vleeskwaliteit genereren,” aldus Van Gaal.
Zo snel als vleesstieren
Een dag-groei van 800 gram behoort volgens Stefan Derks, directeur bij Klasse, tot het verleden: „Een genetische trend van +20 gram per jaar, zoals met de DanAvl Duroc beren, is een enorme prestatie. De Denen publiceren dat soort cijfers jaarlijks. Vergeleken met vijf jaar geleden was de groei 100 gram per dag meer." De bewering dat nakomeningen van de Deense Duroc beren net zo hard groeien als vleesstieren is geen fabeltje: „Er zijn beren bij die zelf 1.500 tot 1.700 gram per dag groeien, endie staan er ook bij ons. De top 25 procent van de Deense vleesvarkensbedrijven scoort een groei die boven de 1.000 gram per dag ligt." aldus Derks.