Boekelse varkenshouder gaat stal voor ‘Happy Pigs’ bouwen
De nieuwe stal moet stress van varkens voorkomen, doordat ze kunnen wroeten, modder- en stofbaden nemen en in natuurlijke vrijheid vreten. De varkens zullen hierdoor gezonder en sterker zijn en geen antibiotica nodig hebben. De stal wordt bovendien van natuurlijk materialen gebouwd met zand op de vloer.
Robuuster varken
Stalinrichter Vereijken Hooijer heeft welzijnsconcept samen met varkenshouders, wetenschappers, technologen, architecten en bouwers opgezet. Na veel inspanningen en investeren, en met hulp van EU subsidie, het rijk en de provincie Noord-Brabant, kan de stal nu eindelijk gebouwd worden.
De stal in Boekel krijgt het predicaat ‘living lab’. In de komende twee jaar wordt bekeken hoe de stal draait en of de dieren ook daadwerkelijk robuuster worden.
Uit een Wagenings onderzoek van enkele jaren terug blijkt inderdaad dat biggen die met andere biggen kunnen socialiseren in een verrijkte hokomgeving robuuster zijn, minder stress voelen en minder bevattelijk voor ziekten zijn en eerder genezen.
Plezierig leven
De varkens hebben in de nieuwe stal een centrale plek waar ze hun behoefte doen en ze zullen niet op roosters lopen. Volgens Vereijken Hooijer past dit beter bij hun natuurlijke gedrag.
In de nieuwe stal zullen varkensfamilies naast elkaar worden gezet. De kleine naast grote biggen en bij de zeugen. De initiatiefnemers hopen dat de familie veel van elkaar kunnen leren. Een zeug die nog nooit heeft gebigd, maar dat al wel om zich heen ziet gebeuren, zal op het moment dat zij aan de beurt is minder stress ervaren.
De bedenkers en initiatiefnemers van de welzijnsstal willen het varken een plezierig leven bieden en ze geloven dat een dier dat zich helemaal happy voelt betere resultaten laat zien, zoals betere groei en een betere gezondheid.
Vleesverkoop
Het concept kan op veel sympathie rekenen. Het Familievarken won de WeAreFood prijs, voor één van de meest veelbelovende ideeën om de voedselbranche in Brabant te verbeteren.
Maar het grootste dilemma blijven de extra kosten en onzekerheid over meeropbrengsten. Stalinrichting die erop gericht is het welzijn van de dieren te verbeteren, kost vaak extra vierkante meters. Een duurzame investering die zich tot nu toe niet echt uitbetaald.
De consument en maatschappij vragen om een hoger dierenwelzijn, maar de markt ziet (nog) geen mogelijkheid hierop in te spelen. Het vlees van Familievarkens wordt daarom in eerst online verkocht en in een later stadium ook via lokale slagers en supermarkten.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Het Familievarken