Virusfilters in Vlaamse vleesvarkensstal
Dit bedrijf, zo’n 10 km over de Nederlandse grens, is het eerste Belgische vleesvarkensbedrijf, dat zo’n filtersysteem in gebruik gaat nemen. Koen Bruneel liet een filterpakket installeren dat zo’n 60 kubieke meter lucht per dierplaats kan verwerken bij een drukval over het filter van 50 pascal. De specifieke filters gaan vier en half jaar mee. Een beschermend, goedkoper voorfilter, moet om het halfjaar vervangen worden. Dat vangt met name de grove delen op.
Handvol virusfiltratiesystemen
Zo’n virusfiltratiesysteem is vooral bedoeld om luchtoverdraagbare virussen te stoppen. Een PRRS-filtratie verdient zich volgens de importeur snel terug door het reduceren van het aantal vaccinaties dat benodigd is op een bedrijf. In de praktijk wordt er zowel in de pluimveehouderij als de varkenshouderij nog sceptisch naar het systeem gekeken. Zoiets moet zich natuurlijk wel terugbetalen. In Nederland worden virusfiltratiesystemen nog maar op een handvol zeugenbedrijven toegepast. Het gaat om gemiddelde tot zeer grote bedrijven. Ook k.i.-stations zijn ermee uitgerust. Momenteel bestaat er enige belangstelling om biggenopfokstallen met zo’n systeem uit te rusten. In vleesvarkensstallen komt dit in Nederland – nog – niet voor. Exacte bedragen over de investering zijn moeilijk te geven, want het gaat om maatwerk. Per levend afgeleverd big in de zeugenhouderij zou het gaan om ongeveer 65 eurocent.
Deurventilatie
Koen Bruneel (hier op foto) en zijn vrouw Martine Bruneel-Cox, exploiteren naast een zeugenhouderij ook een fruitteelt-bedrijf van circa 40 hectare. Ze kozen voor het virusfiltratiesysteem om aan de eisen des tijds te voldoen, ze een hoge gezondheidsstatus willen bereiken en daarmee kosten voor farmacie uit te sparen. De Belgische leverancier van hun biggen beschikt ook over een virusfiltratiesysteem. In de afdelingen wordt gewerkt met een overdruksysteem en met deurventilatie. De varkenshouder is ondanks de diepte van de afdelingen overtuigd dat de verse lucht ook achterin aankomt. De afdelingspaden zijn met 180 cm heel breed. De nieuwe stal telt 19 afdelingen met elk 20 hokken met daarin 13 vleesvarkens op volledig rooster.
Brandpreventie
Ervaring met een brijvoerinstallatie, speciaal voor de nieuwe stal gebouwd, heeft Bruneel, maar hij heeft ervoor gekozen om de voerkosten te verlagen. De reeds aanwezige 2.900 vleesvarkens op zijn bedrijf zitten op een droogvoerinstallatie. Naast een zeer ruime opzet valt ook op dat elektronica voor de bediening van de ventielen in de centrale gang zit. Daar waar anders draadjes naar de ventielen liggen, lopen nu slangetjes om de ventielen van de installatie te bedienen. Dat is onder meer gedaan van weg de brandpreventie.