De Volkskrant citeert interview Pig Business met Straathof (2013)
"Straathof 'mijdt het liefst alle publiciteit', aldus een van de schaarse interviews met de varkenshouder. Dat interview verschijnt begin 2013 in het vakblad Pig Business, een vakblad voor de varkenshouderij. Een blad dat gelezen wordt in de wereld van zeugen, beren en biggen, de wereld van varkensrassen als de Landras X Large White, de Piétrain en de Duroc. De wereld waarin de Veghelse 'varkensbaron' zich thuis voelt.
Natuurlijk, ook Pig Business kan niet voorbijgaan aan de commotie rond Straathof. 'Wat een klotevragen', moppert de ondernemer. Toch werkt hij mee aan het interview: 'We kunnen zo ons verhaal vertellen, anders schrijven de media hun eigen verhaal op.'
'Ons verhaal' gaat over de zoon van een boer uit Vrouwenakker bij Schiphol. Als 16-jarige besluit Adriaan de school eraan te geven. Hij zet zijn eigen bedrijf op. Met een broer begint hij in 1963 een boerderij met 150 zeugen, die biggen werpen voor andere varkenshouders. In 1995 scheiden hun wegen zich. Zijn broer stort zich op de koeien, Adriaan op de varkens.
Straathofs filosofie is dat het beter is alles in eigen hand te houden. Drie van zijn vier kinderen werken in het bedrijf.
Straathof heeft al snel meerdere varkensbedrijven in Nederland en één in België. Rond de millenniumwisseling verlegt hij zijn werkterrein naar Duitsland. In de voormalige DDR staan veel voormalige staatsbedrijven te koop. Ze kosten weinig. De Nederlandse zakenman ruikt zijn kans. In 2003 neemt hij zijn eerste Duitse stal in gebruik.
Straathofs bedrijf groeit hard. Als Pig Business Straathof spreekt, is hij eigenaar van tien megastallen in Duitsland, vijf in Nederland, acht in Hongarije en een onbekend aantal in Roemenië. Elke stal heeft gemiddeld vijfduizend zeugen die elk 30 biggen per jaar werpen. Straathof heeft bijna vierhonderd man in dienst. De ondernemer richt elk bedrijf op dezelfde manier in, zodat een werknemer die van locatie wisselt overal blind zijn weg kan vinden. Straathof heeft ook een eigen vloot vrachtwagens. Zijn filosofie is dat het beter is alles in eigen hand te houden. Drie van zijn vier kinderen werken in het bedrijf.
Geen spaan heel
Dat Volkskrant journalist Peter van Ammelrooij een opsomming geeft van de feiten zoals de vele overtredingen ligt voor de hand. De jounalist zou voor zijn artikel ook contact met varkenshouder Johnny Hogenkamp uit Dalfsen hebben gehad. Die zegt de kritiek op zijn collega overtrokken te vinden. Over de mishandeling van varkens in Duitsland: 'Als je zoveel personeel hebt, kunnen daar altijd klootzakken tussen zitten. Je kunt 350 man niet dag en nacht in de gaten houden.' Straathof is in Duitsland altijd als een buitenstaander beschouwd, denkt Hogenkamp volgens de Volkskrant. Daarom zou het hem daar lastig zijn gemaakt.
Lees hier het beeldverhaal van het volgens de Volkskrant unieke interview met Straathof in de Pig Business.