'Slofjesmethode' interessant voor Salmonella-onderzoek
De gebruikte methode komt uit de pluimveehouderij en houdt in dat je met slofjes aan je laarzen door de mest van meerdere hokken door een afdeling loopt. Vervolgens wordt de mest die op de slofjes zit onderzocht, om duidelijk te maken of er wel of geen Salmonella wordt gevonden.
Betrouwbare uitslag
Volgens varkensarts Trudy van der Ven, die het onderzoekproject bij vijftien varkenshouders in 2016 begeleidde namens KDV begeleidde, blijkt dat deze methode een zeer betrouwbare uitslag te geven of de stal besmet is of niet „En dat is mooi, want de slofjes-methode is een stuk eenvoudiger dan het gebruikelijke bloedonderzoek en bovendien goedkoper, efficiënter en diervriendelijker. Dat was dus al winstpunt één van ons Salmonella-project.”
Oorzaak bij vleesvarkens
Het onderzoek is gedaan bij vijf boeren uit categorie 1 en vijf uit respectievelijk categorie 2 en 3. Van der Ven: „We hebben bij KDV ontdekt dat de besmetting meestal ontstaat bij de vleesvarkens. We hadden verwacht dat de oorzaak van de besmetting vooral bij de zeugen en jonge biggen zou liggen.” Het blijkt dat bij minstens de helft van de besmettingen de oorzaak juist bij vleesvarkens lag (in 50 procent van de gevallen was dit zeker). Slechts 23 procent van de besmettingen was ontstaan bij de fokker of tijdens het transport. En in 27 procent van de gevallen was het (nog) niet duidelijk te achterhalen. Deze ontdekking maakt de aanpak tot verbetering gemakkelijker volgens Van der Ven.
Maatwerkaanpak Salmonella
Van der Ven: „Een mooie bijkomstigheid was dat de helft van de besmette bedrijven (met categorie 2 of 3) tijdens het onderzoek al gestart is met het aanpakken van het Salmonella-probleem. Na de inventarisatie zijn we samen met de dierenarts gaan kijken hoe we de Salmonella-besmetting konden gaan reduceren. En dat varieert per varkenshouderij. Bij het ene bedrijf bleken vooral verbeteringen nodig op het gebied van de bio-security, een ander bedrijf kon winst boeken bij ontwormen en ongediertebestrijding, terwijl bij het derde bedrijf verbeteringen nodig waren op het gebied van desinfectie van de stallen.”
Terugdringen
De KDV werkt dus actief mee aan het terugdringen van de Salmonella-besmettingen. Deze bacteriële infectie zorgt bij de varkens voor een slechtere groei en voederconversie. Ook Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is er veel aandacht voor besmetting van voedingsmiddelen met deze bacterie.