Britten besmet door Duitse en Nederlandse varkensproducten
Het onderzoek waaruit dit blijkt, werd gedaan door overheidsinstelling Public Health England (PHE). Het betrof producten geleverd door een niet met name genoemde Britse supermarktketen. Maar algemeen neemt men aan dat het om Tesco gaat. Ook twee eerdere onderzoeken zouden al naar de huismerkvarkensvleesproducten van deze - niet genoemde supermarktketen - wijzen als bron van hepatitis E-besmettingen.
Eetgewoonten onderzoeken
Voor het onderzoek, dat al vorig jaar werd afgerond maar om 'redenen van gevoeligheid' niet eerder dan deze zomer naar buiten kwam, plozen de Britse wetenschappers de eetgewoonten van 60 hepatitis E-patiënten uit. Ze traceerden de besmetting naar varkensvleesproducten en varkensworstjes die 'Supermarket X' onder huismerk verkoopt. De worstjes worden gemaakt van Europees vlees, vooral uit Nederland en Duitsland. De in de worstjes aangetroffen virusvariant komt niet voor in Britse varkens. De PHE-onderzoekers schatten in het onderzoek dat jaarlijks 150.000 - 200.000 Britten besmet worden met het HEV G3-2 virus in geïmporteerd varkensvlees oplopen. Onderzoekers van óns RIVM troffen voor 2010 al bij ruim de helft van de varkensbedrijven het hepatitis-E-virus type 3 aan in de mest.
Vers varkensbloed
De Britten signaleren dat het gebruikelijk is op het Europese vasteland om ongesteriliseerd varkensbloed te gebruiken voor vleeswaren als leverworst. Hierover trok vorige maand de Nederlandse viroloog A.C.M. Hans Zaaijer ook aan de bel. Hij vermoedt al langer dat het hepatitis-E virus zich verspreidt via de voedselketen. Uit onderzoek zou blijken dat in 80 procent van leverworst en varkenspaté's die in de Nederlandse schappen ligt het virus aantoonbaar is. Overigens worden de meeste mensen niet erg ziek van een Hepatitis E-besmetting, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er een ernstige leveraandoening door krijgen of zelfs overlijden. Een besmetting heeft wel gevolgen voor bloed- orgaan en weefseldonaties en vergt nu extra screening.