'Varkenshouderij heeft Hepatitis E in Nederland onder controle'
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) stellen dat de Hepatitis E effectief wordt beheerst en dat de Nederlandse leveranciers veilige grondstoffen en producten leveren: „In Nederland is het risico bekend in de hele productieketen: bij de varkenshouders, bij de varkensslachterijen en bij de producenten van vlees(waren)producten. Op grond van gerichte en effectieve beheersmaatregelen en op basis van eerdere rapportages van de NVWA is het gezondheidsrisico van hepatitis E relatief gering.” Bij mensen met een (sterk) verminderde weerstand kan het leiden tot geelzucht (griepverschijnselen), tot leverfalen en het vormt verder alleen een gezondheidsrisico bij mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad.
Goede verhitting
Overdracht bij de consument kan plaatsvinden via varkenslevers, die niet voldoende zijn verhit. Ook varkensvlees, varkensbloed en natuurdarmen zijn onderzocht, maar die dragen het virus niet noemenswaardig over. Eerder onderzoek (NVWA, Sanquin bloedbank) heeft blijkens deze brancheorganisaties bevestigd, dat een goede verhitting van vooral de lever als grondstof tot producten leidt, die net zo veilig zijn als andere varkensvleesproducten. De brancheverenigingen onderschrijven de voedingsadviezen voor mensen met een verhoogd risico om varkensleverproducten en samengestelde niet-verhitte varkensvleesproducten te mijden, als de productinformatie onvoldoende inzicht geeft over de productiewijze.
Tekst: COV, VNV
Beeld: Twitter