Ook grondstoffengigant Cargill gelooft in namaakvlees
Memphis Meats wil vlees maken dat minder schadelijk is voor het milieu en waarvoor geen dieren voor hoeven geslacht te worden. „We willen dit product kunnen aanbieden voor mensen die bezorgd zijn om bijvoorbeeld dierenwelzijn”, zo klinkt het bij Cargill. In de VS wordt veel werk gemaakt van een nieuwe generatie vleesvervangers. Die moet zo goed zijn dat ze zowel qua smaak als qua textuur en vorm nog nauwelijks te onderscheiden zijn van echt vlees.
Dierlijke cellen
Momenteel duurt het hele proces zoals Memphis Meats dat ontwikkelde drie tot zes weken. Er worden cel-samples genomen van echte dieren. Wetenschappers isoleren vervolgens cellen die in staat zijn om zichzelf te vermenigvuldigen en voegen zuurstof en nutriënten toe om spierweefsel te creëren. Daarvan worden balletjes, hamburgers of kippenreepjes gemaakt. Uit een enquête blijkt dat ongeveer een derde van de Amerikanen bereid zou zijn om geregeld namaakvlees te eten. De helft zou namaakvlees op basis van dierlijke cellen verkiezen boven vleesvervangers op basis van soja.
Kunstvlees big business
Volgens sommigen heeft kunstvlees de toekomst en heeft dit potentie om ‘big business ‘ te worden. Wereldwijd worden er miljarden gepompt in de ontwikkeling van artificieel vlees dat qua smaak, textuur en uiterlijk op echt vlees lijkt. Zo investeerde Bill Gates, miljardair en oprichter van Microsoft, samen met andere grote investeerders 75 miljoen investeren in Impossible Foods, maker van kunstvlees. De verwachting is dat de productie van kunstvlees een geduchte concurrent gaat worden van onder meer de varkenshouderij. De consumentprijzen hiervan zouden aanzienlijk lager liggen en bovendien een duurzaam alternatief zijn voor echt vlees.
Uit plantaardige eiwitten
Wageningen UR wil over vier jaar een nieuwe generatie kunstvleesproducten hebben ontwikkeld, die het echte varkensfilet kan vervangen. Dat gebeurt binnen een aantal bedrijven via de publieke-private samenwerking (PPS) Plant Meat Matters. De Wageningen Universiteit heeft al bijna twintig jaar aan de zogeheten ‘shear-cell’-technologie gewerkt. HIerbij worden plantaardige eiwitten via milde bewerkingsstappen omgezet in gelaagde en vezelachtige structuren, die qua uiterlijk en textuur veel op vlees lijken.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Tekst: Wall Street Journal
Beeld: Impossible Foods