Aangemelde fosfaatreductie haalt 1 miljoen kilo niet
De varkenshouders die voldoen aan de regeling fosfaatreductie varkenshouderij hebben inmiddels daarover bericht gehad van de POV. De varkenssector stelde zich eerder dit jaar ten doel 1 miljoen kilo fosfaat minder te produceren, door het gebruik van fosforarmer mengvoer. De mengvoederindustrie speelde daar reeds op in. Met de intekening op basis van calculaties is de beoogde hoeveelheid dus - nog - niet gerealiseerd. Bij realisatie zou de Nederlandse Staat daar maximaal 4 miljoen compensatie tegenover stellen.
Extra reduceren
De 830.000 kilo wordt dus gerealiseerd op basis van calculaties. Mogelijk kunnen de varkenshouders die voldoen aan de voorwaarden van de regeling, samen uiteindelijk toch de beoogde 1 miljoen kilo gaan besparen. De site van de POV vermeldt dat het nog niet vaststaat of een deelnemer een vergoeding krijgt voor de eventuele hoeveelheid fosfaat die hij nog minder produceert dan hij vooraf aangaf, mits er nog ruimte in de regeling zit. Daarover moet de POV nog een standpunt innemen.
2016: onder fosfaatplafond
De uiteindelijke bedoeling van de fosfaatreductieregeling is individuele varkenshouders te prikkelen de fosfaatefficiëntie te verbeteren. Met een daling van 900.000 kilo zat de fosfaatproductie van de Nederlandse varkenshouderij in 2016 onder het fosfaatplafond. In 2015 was er met 400.000 kilo nog sprake van een lichte overschrijding in de varkenshouderij. Volgens de recentelijk gepubliceerde cijfers van het CBS wordt de daling met name gerealiseerd door de krimp van de varkensstapel. De totale fosfaatproductie in de varkenshouderij daalde tot 39,2 miljoen kilo.
Met de regeling fosfaatreductie varkenshouderij 2017, zoals het voerspoor officieel heet, draagt de varkenshouderij bij aan het verlagen van de fosfaatproductie van de veehouderij.