Boars2018: Ook Duitsland gaat meer beren mesten
Boars2018 is één van de EU-motoren, achter de acceptatie van berenvlees naast Eurogroup for Animals en de Europese Expertgroup. In Nederland is dit onderwerp merkwaardig genoeg nauwelijks onderwerp van gesprek, terwijl er toch weer steeds meer beertjes onder het mes gaan.
De Nederlandse site - boars2018.com - doet het niet vermoeden. „Maar achter de schermen werken we ons het apelazarus,” zegt woordvoerster Annechien ten Have-Mellema „Zo zijn er in dit project vele onderzoeken geïnitieerd; spreken we veelvuldig met marktrelevante partijen, verzorgen we lezingen en in september 2017 staat er een belangrijk congres in Roemenië gepland met vele onderzoekers en bedrijfsleven over het fenomeen ‘beren mesten’.”
Strategie
„De strategie van ‘boars2018’ is vooral: ‘berenvlees op de internationale markt acceptabel te maken’,” vertelt Ten Have „Het bredere doel van de stuurgroep is om in de Europese Unie te stoppen met het castreren van mannelijke varkens. Het platform Boars2018 richt zich met name dus op het buitenland.” Ten Have realiseert zich dat er in Nederland weer meer biggen worden gecastreerd, „maar we moeten ons als Nederlandse varkenshouderij juist realiseren dat wij de onze beerbiggen in toekomst in de EU kwijt zullen moeten verkopen. Het stoppen met de castratie is marktgedreven. Dus afhankelijk van de marktvraag kunnen er beren worden geproduceerd.”
Overgaan op berenmesten
Volgens haar wordt er in Duitsland door de belangrijke partijen intensief overlegd over de situatie na 1 januari 2018, als er niet meer onverdoofd gecastreerd mag worden in de EU: „In Duitsland is dus wel degelijk iets gaande. De Duitse Bondsstaten verschillen nog van mening over het hoe en wat. Vaccineren komt daarbij ook ter sprake. Maar, neem van mij maar aan dat een groot deel van de Duitse mesters over zal gaan op beren mesten, maar niet allemaal tegelijkertijd natuurlijk.”
Voerpakket aanpassen
Dat Duitse slachterijen als Tonnies en Westfleisch liever geen beren willen verwerken omdat ze het berenvlees niet kunnen afzetten, verwijst Ten Havenaar het rijk der fabelen: „Vooral de ‘weak bellies’ van beren spelen daarin een rol. De Duitsers hebben het voerpakket - met teveel verzadigde vetzuren en CCM - nog onvoldoende aangepast aan het mesten van beren. De slachterijen spelen dus met de recente prijsaanpassingen in op de toekomstige markt: een markt met meer berenvlees. Het financiële voordeel van beren mesten, méér dan drie cent de kilo, zit er voor berenmesters nog steeds in.”
Volgens Annechien ten Have-Mellema zijn het vooral handelaren die speculeren dat de prijsverlaging voor berenvlees te maken heeft met de afzet van berenvlees.