Vion Duitsland weert beren door drie euro korting
Volgens Vion Duitsland worden er meer beren aangeboden dan er aan berenvlees afgezet kan worden. De verhouding tussen aangeleverde beren, gelten en borgen raakte door de prijsaanpassingen van de concurrentie - Tönnies en Westfleisch - verstoord: gelokt door een hogere prijs kwamen er simpelweg steeds meer beren naar Vion Duitsland.
Achterhaald
In juli zei Frans Stortelder, directeur van de divisie Vion Pork, nog dat een wijziging in de berenprijs onnodig was, omdat Vion de introductie van het nieuwe internationale afleverconcept Good Farming Balance in principe kan inspelen op de veranderende vraag in de markt. Maar dit is niet toereikend gebleken omdat er steeds meer beren de kant van Vion op kwamen. De markt voor berenvlees is overigens beperkt en zit er weinig tot geen groei in.
Beren: Weak Bellies
Toch zijn er ook andere geluiden. Boars2018 verwees recentelijk nog het verhaal naar het rijk der fabelen dat Tönnies en Westfleisch liever geen beren willen verwerken vanwege de problemen met de afzet van berenvlees. De Duitse slachterijen zouden de prijsverlaging niet doorvoeren vanwege het feit dat het om beren gaat, maar meer vanwege de ‘weak bellies’ van de beren. Daarmee zouden ze inspelen op de situatie na 2018. Een groot deel van de Duitse mesters zou volgens Boars2018 overgaan op het mesten van beren. ‘In Duitsland is zeker iets gaande.’
Handel speculeert
Boars2018’ woordvoerder Annechien ten Have-Mellema zei over de prijsverlaging tegen de redactie van Pig Business: „De Duitsers hebben het voerpakket - met teveel verzadigde vetzuren en CCM - nog onvoldoende aangepast aan het mesten van beren. De slachterijen spelen dus met de recente prijsaanpassingen in op de toekomstige markt: een markt met meer berenvlees. Het financiële voordeel van beren mesten, méér dan drie cent per kilo, zit er voor berenmesters nog steeds in.”
Berenstroom naar Nederland
Volgens Ten Have zijn het vooral handelaren die speculeren dat de prijsverlaging voor berenvlees te maken heeft met de afzet van berenvlees. Zoals Boars2018 het beredeneert,verschillen de Duitse beren van de Nederlandse beren, omdat wij de berenmesterij beter onder de knie hebben dan de oosterburen. Het ligt voor de hand dat Vion Nederland straks het voorbeeld van het Duitse zusterbedrijf moet volgen, want…de berenstroom zou nu wel eens richting Nederlandse slachterijen omgebogen kunnen worden. Ten slotte betalen we er hier vanaf 4 september 3 euro meer per beer.