Stelling ‘Boetes voor een slecht stalklimaat’
Ook blijkt dat veel respondenten (varkenshouders) niet weten dat de NVWA voor een slecht stalklimaat boetes kan opleggen (14 procent), terwijl 60 procent geen idee heeft wat hen nu weer boven het hoofd hangt. Maar het valt mee.
Het gaat om het volgende: De NVWA vestigde recentelijk de aandacht extra op het stalklimaat in de varkenshouderij. Dat mag namelijk niet schadelijk zijn voor varkens. Varkenshouders mogen echter zelf bepalen hoe zij voor een goed stalklimaat zorgen. Echter, er zijn nu signaalindicatoren vastgesteld voor de ‘open normen’ zoals de Nederlandse wet die hanteert voor de wettelijke borging van dierenwelzijn. Met signaalindicatoren krijgt dit abstracte begrip meer handen en voeten. Het geeft vooral de NVWA-inspecteur een instrument in handen om vervolgonderzoek te rechtvaardigen.
Luchteigenschappen
In de samenvatting van het Wageningen Livestock Research – rapport staat te lezen dat er indicatoren zijn ontwikkeld op basis waarvan bedrijven kunnen worden gesignaleerd die mogelijk niet aan de ‘open norm’ voor stalklimaat voldoen. Dat gaat vooral over het beheersen van de luchteigenschappen en heeft te maken met: luchtcirculatie; het stofgehalte; de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de gasconcentraties in de omgeving van het varken.
Signaalindicatoren
Eén van de conclusies uit het rapport is dat bij vleesvarkens de meeste knelpunten met betrekking tot stalklimaat bij de oudste dieren worden waargenomen. De vastgestelde signaalindicatoren voor bedrijven met biggen zijn: NH3- en CO2 -concentraties, oorscore, oogscore en staartscore. Voor vleesvarkens zijn dat: NH3- en CO2 –concentraties, bevuiling, oogscore en staartscore. Binnen het inspectieprotocol wordt naast de luchttemperatuur ook gekeken naar:
- de NH3- en CO2 –concentraties op dierniveau;
- de mate van hokbevuiling;
- afwijkingen aan ogen;
- bijtsporen aan staarten en oren;
- ademhalingsgedrag qua hijgen, hoesten, pompen en niezen;
- liggedrag en activiteit.
Wageningen Livestock Research voerde dit project - om tot signaal indicatoren te komen - uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het is gebaseerd op NVWA-registraties van omgevings- en dierkenmerken op 64 bedrijven met gespeende biggen en 32 bedrijven met vleesvarkens. Daarbij werd gebruik gemaakt van een gezamenlijk opgesteld protocol. Voor elk van de kenmerken zijn aan de hand van de literatuur een grenswaarden gekozen, die bij overschrijding bij de varkens tot welzijnsvermindering leidt.