Dierenartsen streven naar meer duurzaamheid en dierwelzijn
Als voorbeeld van een slechte ontwikkeling voor dierwelzijn noemen de dierenartsen de ketting met hockeybal ter vervanging van de kale ketting in de varkenshouderij, maar ook de opkomst van de luchtwasser is een mogelijke bedreiging voor dierenwelzijn.
Dierenartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de overgang naar een duurzamere dierhouderij. Ze moeten daarbij het welzijn centraal stellen in hun handelen en de KNMvD moet zich sterker uitspreken over knelpunten in de veehouderij.
Daarbij is het wel belangrijk om vooraf vast te stellen wat er onder duurzaamheid wordt verstaan. Vanuit het perspectief van de dierenarts draait het om dierenwelzijn inclusief diergezondheid en veterinaire volksgezondheid.
Wetenschappelijk bewijs
Maar om dit te verwezenlijken moet er ook duidelijk komen wat precies met dierenwelzijn wordt bedoeld en dat dit ook meetbaar is. Een ander belangrijk punt is dat standpunten van dierenartsen en KNMvD gebaseerd moeten zijn op het best beschikbare wetenschappelijke bewijs.
Naast veehouders en dierenartsen zijn er ook vele actoren die invloed hebben op het welzijn van dieren. Met name de rol van overheid, consument en retail hebben volgens de dierenartsen een impact.
De succesvolle aanpak van antibioticareductie is een positief voorbeeld van een dergelijke invloed, waarbij de positie van de dierenarts op het veehouderijbedrijf verstevigd is. Basis van dat succes is dat de hele keten en overheid mee heeft gedaan en het feit dat er meetbare streefwaarden zijn vastgesteld en dat er een deadline bepaald is.
Visie en hands-on
Dierenartsen willen een lange termijn visie opstellen en een hands-on aanpak om op de korte termijn het welzijn te verbeteren. Het houdt in dat ze op meerdere vlakken gaan opereren, zowel op het boerenerf, sector, maatschappij en politiek.
Bij de visies moet de fysiologie van het dier en de natuurlijke behoeften centraal te stellen en vanuit daar aan te geven wat er veranderd dient te worden in de huidige gangbare veehouderij en welke stappen er vanuit die situatie genomen kunnen worden om het welzijn te verbeteren.